Wina i klasyfikacja

WINA I ICH KLASYFIKACJA

Wino to napój alkoholowy powstający w wyniku winifikacji, czyli innymi słowy podczas procesu fermentacji soku z winogron. Gdyby być precyzyjnym mianem wino określany jest produkt tylko i włącznie gronowy (choć w Polsce popularne są także inne wina owocowe).
Ogromne znacznie ma odmiana szczepu, klimat oraz sposób, w jaki produkowany jest napój. Dzięki tej różnorodności możemy cieszyć się niezwykłym smakiem setek odmian i rodzajów wina.

Przechodzimy do klasyfikacji win, która z pewnością może się przydać. Dzięki takiej wiedzy zakup, czy choćby zamawianie wina nie będzie dla nas zagadką.

  1. Wino gronowe zwykłe- w przypadku wina czerwonego powstaje poprzez fermentację rozgniecionych winogron, zaś w przypadku wina białego tworzone jest z soków rozgniecionych winogron. Moc wina waha się w większości przypadków od 9-14% w. Wina te importowane są w oryginalnych butelkach lub w beczkach i ewentualnie poddawane jeszcze procesom dojrzewania.
  2. Wino wzmocnione, odznaczają się specyficznym bukietem i smakiem. Wina tego typu są często alkoholizowane spirytusem winnym i dosładzane zagęszczonym sokiem z winogron. Pochodzenie tych win to kraje basenu Morza Śródziemnego i Egejskiego oraz Półwysep Pirenejski. Przykładem win wzmocnionych o stężeniu alkoholu 15% lub nieco więcej  może być Porto lub Sherry.
  3. Wino musujące i popularne „szampany”. Sporządzane jest z surowców poddanych wtórnej fermentacji bezpośrednio w butelce. Gotowe wino powinno mieć odpowiednio wysokie ciśnienie, aby po otwarciu butelki ulatniający się dwutlenek węgla spowodował pienienie się wina. Zawartość alkoholu znajdująca się w butelce waha się od 9-14% objętości.
  4. Należy także wspomnieć o winach gazowanych. Ich produkcja polega na sztucznym wtłaczaniu dwutlenku węgla. Jednak nie są to wina wysokiej jakości i zwykle nie zachwycają smakiem.
  5. Wino gronowe aromatyzowane to wino gronowe, jednak elementem wyróżniającym jest dodanie naturalnych przypraw ziołowo-korzennych.

W zależności od zawartości cukru i alkoholu wyróżniamy wina: stołowe, wytrawne, półwytrawne, deserowe, półsłodkie i słodkie. 
Istotną umiejętnością jest podanie odpowiedniego wina do serwowanego dania. Jednak tajniki tego działania może posiąść każdy i nie wymaga to dużej pracy. Przeczytaj więcej o doborze wina do potraw.