Serwowanie win

Serwowanie wina to bardzo ważna czynność. Dlatego też warto zapoznać się z kilkoma nieodzownymi regułami, aby wino było odpowiednio dobrane do potrawy, którą serwujemy i aby posiadało odpowiednia temperaturę.

Aby uniknąć błędu podczas serwowania, warto zapoznać się z kilkoma zasadami:

- przyjęcia rozpoczyna aperitif;

- na początek można także podać koniak lub koktajl;

- kolejność podania win na przyjęciu: wina białe wytrawne, wina białe półwytrawne, wina czerwone lżejsze, a następnie mocniejsze, wina deserowe (słodkie, bardzo słodkie, likierowe);

- do potraw ostrych podajemy wina wytrawne, natomiast do potraw słodkich wina słodkie;

- wina bardzo dobre gatunkowo podajemy do potraw delikatesowych;

- wino podajemy w odpowiedniej dla każdego rodzaju temperaturze oraz w odpowiednio dobranych kieliszkach;

- do przekąsek zimnych podajemy wino białe wytrawne (francuskie, bordoskie, rumuńskie, bułgarskie);

- do przekąsek ostrych szampan, wino białe bułgarskie, wino mozelskie, rumuńskie, jugosławskie, węgierskie;

- do pasztetów, galantyn podajemy wina półwytrawne, jugosławskie, francuskie i węgierskie;

- do białego mięsa i ryb Wina białe półwytrane, (francuskie, burgundzkie, bordoskie, niemieckie, węgierskie, rumuńskie);

- do pieczeni i dziczyzny wina czerwone (węgierskie, bordoskie, burgundzkie, niemieckie, reńskie i jugosławskie);

- do serów tłustych wina czerwone lub piwo, a do serów chudych białe wino wytrawne lub piwo;

- do zup nie podajemy alkoholu, ewentualnie wytrawne sherry, jeśli obiad zaczyna się od zupy i to tylko w niektórych krajach.