Przechowywanie wina

Istnieją setki smaków i rodzajów wina. Jego smak i zapach zależy od rodzaju winogron, sposobu ich uprawy, a także od sposobu przechowywania wina. Musi mieć ono odpowiednią barwę, klarowność i smak, aby zadowoliło najbardziej wybrednego konsumenta.

 

Pomieszczenia, w których jest przechowywane wino powinny być czyste, przewiewne i ciemne. Temperatura powinna wynosić 7-16°C, a wilgotność powietrza 70-80 %. Za niska temperatura powoduje mętnienie, zaś zbyt wysoka fermentację. Piwnice z winami powinny być oddalone od ulic, aby nie narażać wina na wstrząsy.

Podczas kiedy przechowujemy wino należy je często kontrolować w celu sprawdzenia, czy nie zapadają na różne choroby jak np. mętnienie czy gorzknienie.

Aby zapobiec wysychaniu korka wina butelkowe muszą być przechowywane na leżąco.

Ponadto nie można narażać win na zbyt duże działanie promieni słonecznych ani ciepła.

 

W zależności od rodzaju wina, zalecane jest jego przechowywanie w odpowiednich temperaturach:

- białe wytrawne, półwytrawne i półsłodkie to temperatura 8-12 °C;

- czerwone wytrawne to temperatura 12-16 °C;

- białe i czerwone słodkie, deserowe to temperatura 14-16 °C;

- szampan to temperatura 7-10 °C;

- wermuty (ziołowe) to temperatura 12-16°C;

- miody pitne 12-16 °C.

 

 

W winach w trakcie przechowywania mogą pojawiać się różne niedoskonałości, oto one:

- zmętnienie nienormalne powoduje, ze wino nie nadaje się do spożycia, świadczy o chorobie wina

- zmętnienie- zachodzi podczas procesu dojrzewania, natomiast wino pozostawione w spokoju odzyskuje swoja klarowność

- wtórna fermentacja w butelkach powstaje w winach, które zbyt krótko leżakowały i powoduje ich zmętnienie

- kożuch i zaoctowanie pojawia się najczęściej, jest spowodowane rozwojem bakterii, które potrzebują tlenu z powietrza.

Powyższe wady eliminują wina z podania ich do konsumpcji.

 

Kiedy wino zostaje przenoszone z miejsca jego składowania (szczególnie wino czerwone) należy pamiętać o tym, aby przenosić je bardzo ostrożnie i koniecznie w takiej pozycji w jakiej leżakowało. Gdy wino już trafi do na stół nie wolno dopuścić do sytuacji, w której osad z dna mógłby się wymieszać z resztą napoju. Pomoże nam w tym specjalny koszyk, w którym ustawimy butelkę.