Popularne szczepy wina

POPULARNE SZCZEPY WINA

Gatunki i rodzaje wina są bardzo różnorodne. Jest wiele ich odmian i dzięki temu każdy może sobie upodobać to odpowiednie dla siebie. Istnieją jednak takie szczepy, które są znane bardziej niż inne. Poniżej wymieniono najbardziej znane europejskie szczepy wina.

Szczepy win czerwonych

- BARBARESCO- wino włoskie, wytrawne i uznawane jest za jedno z lepszych win czerwonych
- BARBERA- to także wino włoskie, spożywa się je po krótkim leżakowaniu, jednak najlepsze jest po 5 latach. Posiada przyjemny zapach i smak
- BARDOLINO- wytrawne i lekkie wino pochodzące z prowincji Wenecja Euganejska we Włoszech
- BAROLO- jest winem wysoko cenionym w świecie, ma doskonały bukiet i smak. Jest cierpkawe i nieco mocniejsze, co wyróżni go spośród innych gatunków
- BEAUJOLAIS- cenione wino francuskie poprzez swój świeży aromat i smak (nie jest starzone). Określenie może odnosić się do różnych szczepów. Wytrawność i lekkość tego wina to kolan jego zaleta. Nie wymaga długotrwałego dojrzewania
- CABERNET SAUVIGNON- szczep, z którego we Francji produkuje się wina Bordeaux, cechują się ciemną barwą, mocnym i bardzo aromatycznym smakiem. Można go porównać do smaku czarnej porzeczki i bzu.
- EGRI BICAVER- jedno z lepszych win tego typu, które zyskało uznanie na świecie. Jest wytrawne i pochodzi z Węgier.
- GAMAY- wina z tą nazwą produkowane są w Kalifornii i krajach bałkańskich. We Francji z tej rasy czerwonych winogron produkuje się wino Beaujolais.
- MERLOT- wino wytrawne o pełnym aromacie i smaku. Produkowane jest z winogron o tej samej nazwie w różnych rejonach Włoch, Chorwacji i Bułgarii.
- NEBBIOLO- z tego szczepu, który pochodzi z obszaru Piemount powstają doskonałe wina czerwone, wytrawne. Charakteryzują się tym, że są mocne, lale zarazem zrównoważone w smaku i trwałe.
- PINOT NOIR- odmiana winogron stosowana do produkcji francuskich czerwonych Burgundów oraz kalifornijskich win wytrawnych. Wina lżejsze niż Cabernet, cenione przez koneserów choć trudniejsze w uprawie.

Wina białe

- CHABLIS - wino słynne na całym świecie. Zasługą tego jest doskonały smak i wykwintny aromat. Pochodzi z Francji.
- CHARDONNAY- doskonałe winogrona białe, z których produkowane są wina o tej samej nazwie w Burgundii, Szampanii i Bułgarii.
-GEWURZTRAMINER - korzenny smak tego stołowego wina niemieckiego wspaniale cechuje jego indywidualność. Produkowane jest ono także w Austrii, Alzacji i Kalifornii. - LIEBFRAUMILCH- także posiada korzenny i lekki smak, ponadto ma ciekawy aromat. Wino jest stołowe lub półsłodkie i wyrabiane jest w Niemczech.Dość popularne wśród tańszych win
- MADERA- procent alkoholowy wynosi 13,5- 17% zawartości. Jest to wino wytrawne i deserowe, pochodzące z południowej Portugalii. Jest naturalnym aperitifem, dzięki jego charakterystycznemu aromatowi i smakowi. Wino znane na całym świecie. - MOSCATEL- słodkie wino, o lekkim musztardowym posmaku, produkowane jest w różnych rejonach Grecji.
-MOSCATO - jest jednym z najlepszych win włoskich o delikatnym smaku i aromacie muszkatołowym. Produkowane jest z winogron o tej samej nazwie, czyli moscato. Znamy kilka jego odmian: słodkie, półsłodkie, a także bardzo słodkie.
- RIESLING- praktycznie wszystkie kraje winiarskie produkują to wino o przyjemnym, delikatnym aromacie i smaku. Pochodzi z winogron o tej samej nazwie. Najbardziej popularne wśród winiarzy niemieckich.
- SOAVE- dzięki swojej łagodności pozostawia w ustach delikatny posmak, a pochodzi z regionu Werony
- SYLVANER- produkcja tego stołowego i wysoko gatunkowego wina odbywa się ze szczepów winogron o tej samej nazwie.

Wina czerwone i białe:

Poniżej przedstawiono jeszcze nieco inny podział zwykle kojarzący wina z ich geograficznym pochodzeniem.

-BORDEAUX- pochodzą z sześciu głównych winiarskich okręgów we Francji. Bordeaux jest największym i najważniejszym rejonem winiarskim we Francji i dlatego jest to wino, które zyskało sobie uznanie na świecie.
- BOURGOGNE- wina te pochodzą z Francji, a dokładniej z rejonu Burgundii. Są bardzo uznane na świecie .
- CHIANTI-pochodzą z prowincji Toskanii, są to wina stołowe, włoskie. Białe wino charakteryzuje się bursztynową barwą i niezwykłe delikatnym aromatem
- PORTO- zazwyczaj jest to wino czerwone, jednakże w handlu pojawiły się też białe odmiany tego wino o specyficznym smaku i wspaniałym bukiecie. Faktem jest, że obie odmiany są niezwykłe i uznawane za jedne z najlepszych na całym świecie. Wymaga dojrzewania przez około 10 lat, a nawet więcej.
Wyróżniamy kilka zasadniczych odmian porto. Oto te najważniejsze:

1. VINTAGE PORTO, odmiana czerwona, która po około 20 latach jest przelewana do butelek i następnie znów poddana leżakowaniu na następne 6 do nawet 20 lat. Nabiera wtedy doskonałego brunatnego koloru.
2. TAWNY PORT i RUBY PORT to także wina czerwone. Jednak nie wymagają tak wielu lat leżakowania jak wino poprzednie. Do osiągnięcia wyśmienitego smaku potrzebują zaledwie kilku lat.
3. WHITE PORT jest białe o złocistym odcieniu, o smaku miękkim i delikatnym. Wina te produkowane są w wielu krajach Europy i świata, a serwowane są najczęściej do sera lub na koniec posiłku, jako forma deseru.

VERMOUTH stanowi troszkę inną odmianę wina, a mianowicie jest to wino ziołowe. Powstało na bazie wyciągu alkoholowo- ziołowego dodanego do białego wina przez Antonio Benedetto Carpano, włoskiego handlarza. Wino to zaczęto powszechnie produkować w innych krajach, jednak jak to bywa w takich przypadkach nie dorównuje ono pierwowzorowi.

Szampany/CHAMPAGNE - francuskie wino musujące, które wynalazł piwniczny zakonnik z Szampanii. Do dzisiaj szampanem mogą być nazywane tylko i włącznie trunki pochodzące tylko z określonego rejonu Szampanii. To najszlachetniejsze wino musujące jest dość komplikowane w swojej produkcji. Stosuje się mieszankę różnych szczepów win, ponadto leżakowanie i odpowiednie obracanie i potrząsanie butelką mają zasadnicze znaczenie. Z uwagi na stopień musowanie wyróżniamy Champagne silnie musujące, średnio musujące, a także lekko musujące. W celu podsumowania należy zaznaczyć, że moc tych win waha się od 11- 12,5% alkoholu, a z reguły najlepsze są 3- 5 letnie trunki. Ciekawostką jest to, że korki szampańskie pokryte są parafiną, aby były łatwiejsze do wyjmowania. Ponadto zawsze na dnie mają wypalone słowo „Champagne” dla potwierdzenia oryginalności i nie podlegającej wątpliwości jakości.