Jakość wina – klasyfikacje

JAKOŚĆ WINA

Jakość wina i jej oznaczenie to dość ogólna ale jedna z ważniejszych cech, jaka charakteryzuje dane wino. To właśnie jakość tworzy markę i zapewnia popularność wina na całym świecie. Kraje winiarskie o dużej produkcji i ogromnym eksporcie jak Francja, Włochy, czy Niemcy, podają na etykietach swoich wyrobów określone oznaczenia jakościowe.

We Francji podział win wraz ze skrótami został wprowadzony w 1935 roku. Według niego wina najwyższej jakości mają oznaczenie: Vin d’Appellation d’Origine Controlee, co w skrócie oznacza AOC lub AC
Trunki nieco ustępujące tym najlepszym to Vin Delimittes de Qualite Superieure (VDQS). Natomiast wina regionalne mają oznaczenie Vin de Pays, zaś stołowe i popularne: Vin de Table.

Podobne kategorie jakościowe zostały wprowadzone we Włoszech w 1963 roku. Mianowicie także i tutaj zostały one podzielone na cztery podstawowe rodzaje. (DOCG), czyli Denominazione di Origine Controllate e Garanti to wina najwyższe jakościowo, gdzie ich Nazwa i pochodzenie jest kontrolowane.
(DOC) to skrót od Denominazione de Origine Controllate i oznacza trunki markowe i wysokiej jakości.
Wina niemarkowe, tzw. regionalne mają skrót DOS - Denominazione di Orgie Seplice, a znajdujące się na końcu tej klasyfikacji trunki stołowe, które są popularne to Vino de tavola.

Kolejnym liderem w produkcji winiarskiej są Niemcy, gdzie od 1971 roku wprowadzono przepisy prawne, które regulują zasady produkcji i sprzedaży win. Według nich wina gatunkowe posiadające atest oznacza się skrótem QmP- Qualitatswein mit Pradikat.
Dodatkowo wina najwyższej jakości mają dokładniejsze oznaczenia, jak np.:
- Kabinett- wino markowe, lekkie;
- Spatlese- wino z całkowicie dojrzałych winogron;
- Auslese- pochodzi ze szczepów szlachetnych i pojedynczo sortowanych;
- Beerenauslese- produkowane jest z winogron pokrytych szlachetną pleśnią;
- Trockenbeereneauslese- witane sporządzane są z winogron także pokrytych pleśnią, ale dodatkowo muszą być one wyschnięte na krzewie;
- Eiswein- to ciekawa odmiana, która powstaje w temperaturze ok. -7 stopni i winogrona, które potrzebne są do produkcji tego wina także zbierane są w takiej temperaturze.

Drugą, co do klasyfikacji pozycję znajdują wina markowe z określonych terenów: Qualitatswein bestimmer Anbaugebiete (QbA). Zaś oznaczenie Deutsched Landwein zarezerwowane są dla win krajowych, natomiast Deutscher Tafelwein charakteryzuje wina stołowe, popularne, a jednocześnie niemarkowe.