Cechy wina

CECHY WINA

Kiedy dokonuje się wyboru wina, chcemy, aby było ono doskonałe, o głębokim kolorze i wykwintnym smaku. Zależy nam na wysokiej jakości. To ona sprawia, że chętnie po raz kolejny wybierzemy ulubione wino.

Wyróżniamy klika cech wina. Poniżej wskazano podstawowe, często oceniane przy degustacji.

Pierwszą z nich będzie klarowność wina. W przypadku niektórych win dopuszcza się nieznaczną ilość osadu w butelce. Podobnie jest z winami, które zamykane są korkiem naturalnym, jego pył w nieznacznym stopniu może się znajdować wewnątrz. Jednakże dla większości win klarowność powinna być całkowita, czyli innymi słowy bez zawiesin i opalizacji. Niewątpliwie jest to jedna z najtrudniejszych cech wina, którą należy zachować..

Czymże byłoby doskonałe wino bez odpowiedniego zapachu, który musi być dobrze rozwinięty i czysty oraz zharmonizowanego smaku, właściwego dla danego wina, bez obcych posmaków. Bardzo ważne jest zachowanie równowagi pomiędzy alkoholem, cukrem i kwasem samego wina.

Następnie zwrócimy uwagę na barwę. Jest ona zależna od rodzaju wina i tak:
wina białe wyróżniają się szeroką skalą barw, od prawie bezbarwnej, poprzez odcień zielonkawy, aż do ciemnozłocistego;
wina różowe poznamy po barwie różowej, aż o jasnoczerwonej ;
– natomiast wina czerwone to już zdecydowanie odcienie czerwone, rubinowe i bardzo mocno czerwone. Tutaj można się spotkać z odcieniem fioletowym, który zdradza, iż wino jest młode.

 

 

 

 

W przypadku określenia rodzaju wina posłużyć się można dwoma określeniami, które charakteryzują dane wino. Mianowicie wyróżniamy wina lekkie, czyli łagodne, które mają mniejszą zawartość cukru i alkoholu oraz wina ciężkie. W tym przypadku jest zdecydowanie większa zawartość alkoholu, jak i cukru.