Urządzenia i sprzęt gastronomiczny

Znaczenie urządzeń gastronomicznych i wyposażenia w lokalu gastronomicznym

Urządzenia gastronomiczne są ważną częścią każdego zakładu gastronomicznego. Bez nich funkcjonowanie jakiegokolwiek baru, kawiarni czy restauracji byłoby niemożliwe. Skoro są tak ważne, to istotne jest by mądrze dokonać wyboru przy ich zakupie i na jakie sfery funkcjonowania lokalu wpływają.
Zacznijmy od kosztów. Wiadomo, że trzeba je minimalizować, choć nie za wszelką cenę Pewne koszty są stałe, do nich należą opłaty za gaz wodę i energię elektryczną i je właśnie można zmniejszyć kupując odpowiednie urządzenia gastronomiczne. Cena takiego urządzenia to tylko jedna ze składowych ponoszonych kosztów, w dłuższym okresie czasu dużo więcej może kosztować płacenie rachunków za wspomniane media. Dlatego lepiej jest kupić np. droższy piec konwekcyjny, który będzie miał lepszą klasę energetyczną, a tym samym zużywał mniej prądu, niż tańszy piec o gorszych parametrach. Zresztą w przypadku pieców i innych urządzeń do obróbki termicznej, ważny jest również czas nagrzewania i czas obróbki cieplnej.
W przypadku urządzeń do obróbki wstępnej warto zainwestować w takie, które będą zmniejszały liczbę odpadów z poszczególnych surowców – w ten sposób też zmniejszają się koszty funkcjonowania restauracji.
Skrócenie czasu przygotowania potraw bez obniżania ich walorów smakowych, to nie tylko oszczędność energii elektrycznej, ale również zwiększenie zadowolenia klientów. Nikt przecież nie lubi czekać zbyt długo na swoje zamówienie, a każde pozytywne skojarzenie klienta z restauracją jest na wagę złota. W końcu mają oni swoich znajomych, z którymi dzielą się opiniami i w ten sposób mogą ich zachęcić lub zniechęcić do wizyty w danym lokalu.
Dobrze dobrane urządzenia gastronomiczne zwiększają też wydajność osób pracujących w kuchni, co też wpłynąć może na obniżenia kosztów zatrudnienia. Poza tym czasem wystarczy kupić jakieś urządzenie by automatycznie móc poszerzyć menu. Niejedna restauracja i kawiarnia przekonała się też, że zmieniając ekspres do kawy na lepszy można radykalnie podnieść walory smakowe serwowanego napoju.