Maszyny do obierania ziemniaków, warzyw

Maszyna do obierania ziemniaków i warzyw korzeniowych to jeden z podstawowych sprzętów używanych w części zakładu gastronomicznego zwanej: przygotowalnią warzyw. Jest to również typ maszyny najbardziej ułatwiającej sprawne funkcjonowania zakładu.

Działanie tego typu urządzeń opiera się na mechanicznym obieraniu skórki warzyw na skutek kontaktu z ostrą powierzchnią komory chłodniczej. Poszczególne modele maszyn do obierania warzyw posiadają inny mechanizm obierania – w zależności od typu obieraczki oraz typu obieranego warzywa. Generalnie maszyny tego typu możemy podzielić na te, które ścinają tylko skórkę warzywa, pozostawiając w formie odpadu tylko cienką łupinę oraz gładką powierzchnię warzywa oraz na te, które obierają powierzchnią ścierną i pozostawiają grubsze łupiny wraz z nierówną powierzchnią obieranych warzyw.

Różnice tkwią ponadto w wydajności poszczególnych sprzętów – może ona kształtować się od 100kg/h do nawet 800/1000 kg/h.