Piece konwekcyjne

Piec konwekcyjny Roller GrillPiece konwekcyjne zastąpiły tradycyjne piece, używane dawniej w gastronomii, mające tę wadę, że często prowadziły do przypalania potraw. Gdzie tkwił problem konstrukcyjny  tradycyjnych pieców? Masowo stosowane w gastronomii piece wykorzystywały konwekcję naturalną, która w celu optymalnego przygotowania produktu wymuszała zwiększanie temperatury, w jakiej przyrządzało się potrawy.  Problem rozwiązało wykorzystanie technologii wymuszonej konwekcji. Metoda konstruowania pieców w ten sposób sprawiła, że powietrze w piecu przemieszczało się ze zwiększoną prędkością, równomiernie ogrzewając każdy produkt spożywczy oraz wpływając tym samym na fakt szybszego podgrzania danego produktu spożywczego. Piece z wymuszoną konwencją rozwiązały problem gromadzenia się zimnego powietrza w kotle i idące za tym trudności w przyrządzaniu ciepłych dań.

Piec konwekcyjny Unox

Piece konwekcyjne poszczególnych producentów różnią się konstrukcją. Każdy wykorzystuje inną metodę kontroli przepływu powietrza wewnątrz pieca i utrzymywania optymalnej w nim temperatury. Nowoczesne modele pieców posiadają system nawilżania gorącego powietrza, który przeciwdziała wysuszaniu oraz przypalania przygotowywanych produktów. Dodatkowa zaleta takiego rozwiązania to szybsze przenikanie ciepła oraz tym samym uzyskanie krótszego okresu przygotowywania dań.