Piece do pizzy

Piece do pizzy są urządzeniami wykorzystywanymi nie tylko w typowych pizzeriach, ale również w zakładach gastronomicznych, w których jedną z propozycji w menu są tradycyjne włoskie potrawy. W kategorii tego typu produktów odnajdujemy oczywiście wiele typów różnego typu sprzętów. Wyróżniamy bowiem odmienne konstrukcje pieców: piece do pizzy jednopółkowe oraz piece do pizzy dwupółkowe. Różnice tkwią również na poziomie wykorzystywanych do wyrobu pieców materiałów. I tak dostępne są piece wykonane w całości ze stali nierdzewnej. Bardzo wygodne w małych zakładach gastronomicznych o ograniczonej powierzchni są piece o budowie modułowej, które pozwalają na korzystanie z nich poprzez ustawienie jednego na drugim. Innym typem używanego w zakładach gastronomicznym pieca jest piec z wziernikiem panoramicznym, wykorzystujący przyciemnianą szybę, przez którą można obserwować każdy etap przygotowywania pizzy. Ocena, czy pizza jest już gotowa jest możliwa dzięki zamontowaniu lamp halogenowych.

Przykładowe piece do pizzy

Przykładowe oferty na  piece do pizzy (MORETTI, OEM,PIZZA INOX, PIZZAGROUP, RM GASTRO, STALGAST) można  przejrzeć  m.in. w serwisie firmy Technica.

 

Piec do pizzy Pizzagroup

 

Funkcjonalność pieca do pizzy

W konstrukcji pieców do pizzy bardzo ważna jest również ich funkcjonalność. Równomierne ogrzanie każdego miejsca w komorze wypiekowej zapewnia odpowiednie rozmieszczenie grzałek. W tradycyjnych piecach są one zamontowane pod płytą szamotową. Z kolei nowoczesne urządzenia wykorzystują do ogrzania wnętrza pieca podczerwień, co zapewnia możliwość osiągnięcia w krótszym czasie wyższej temperatury niż w tradycyjnych piecach. Odpowiednio rozmieszczone grzałki (których liczba w zależności od modelu pieca jest różna, ilość ta jednocześnie wskazuje na czas nagrzewania urządzenia oraz wysokość temperatury możliwej do osiągnięcia w danym urządzeniu) emitują fale na naturalny kamień o właściwościach szybko nagrzewających się, na przykład bazalt, lawa wulkaniczna, czy granit.

Piece do pizzy są tak skonstruowane, że doskonale magazynują ciepło, nie pozwalając na jego ulatnianie się. Ich funkcjonalność została rozszerzona o możliwość oddzielnej regulacji zarówno dolnego, jak i górnego ogrzewania. Większość pieców obecnie dostępnych na rynku posiada dwa niezależnie termoregulatory. Możliwość ta pozwala bardzo dokładnie dopasować funkcjonalność pieca do potrzeb konkretnego użytkownika. Najnowsze modele posiadają poza możliwościami szybkiego nagrzewania, również opcję osiągania bardzo wysokiej temperatury, nawet 500°C. Tak wysoka wartość umożliwia ponadto samoczyszczenie pieca.

Czego jeszcze oczekujemy od pieca do pizzy?

Nie trzeba mieć specjalistycznej wiedzy na temat pieców do pizzy, by wiedzieć, że muszą one radzić sobie w nietypowych warunkach. Przede wszystkim muszą być tak skonstruowane, by nawet wielokrotne otwieranie drzwiczek w celu zmiany (wyjęcia lub włożenia) przygotowanej pizzy nie wpływało negatywnie na pieczone produkty. Wysokiej jakości piec musi, mimo zmieniających się warunków zewnętrznych, zagwarantować utrzymanie optymalnej, stałej temperatury. W tym celu dba się o dobrą izolację pieca. Dbałość o zmniejszenie strat ciepła uzyskuje się poprzez ograniczenie miejsca na wzierniki. W wielu modelach pieców do pizzy montuje się wskaźnik temperatury, który umożliwia na stałe kontrolowanie temperatury panującej w komorze urządzenia.

Piece do pizzy wielopoziomowe

W niektórych pizzeriach sprawdza się wielopoziomowy piec elektryczny. Piec o funkcji obrotowej konstruuje się tak, by była możliwość regulowania odstępu między grzałkami a płytami. Taka funkcja jest szczególnie przydatna wtedy, kiedy w piecu do wyrobu pizzy przygotowuje się w tym samym czasie różne produkty. Opcja ta zapewnia możliwość regulacji natężenia promieniowania w zależności od tego, jakie mamy pod tym względem potrzeby.

Rozwiązania w piecach pozwalające na oszczędności energii

Producenci pieców do pizzy zadbali również o ekonomiczność użytkowania tego typu urządzeń. W okresach mniejszego natężenia ruchu w pizzeriach istnieje możliwość włączenia trybu oszczędzającego. Wystarczy wcisnąć odpowiedni guzik, by pobór mocy danego pieca zmniejszyła się nawet o połowę.

Profesjonalny piec do pizzy Pizzagroup PROF 90