Piece i urządzenia do obróbki cieplnej

W dziale przedstawimy urządzenia związane z obróbką  cieplną, piece konwekcyjno parowe, piece do pizzy, patelnie, ruszta, kuchenki i inne.

 

 

Zakłady gastronomiczne składają się z wielu pomieszczeń. Które z nich jest najważniejsze? Oczywiście –  kuchnia. Dlaczego właśnie ona? Ponieważ bez niej funkcjonowanie zakładu nie byłoby możliwe, to właśnie w niej znajdują się urządzenia grzewcze, które umożliwiają obróbkę cieplną dań. Znaczenie tego procesu podkreśla chociażby fakt, że niemal 90% dań, produktów spożywczych poddawanych jest obróbce cieplnej zanim zostanie zaserwowanych. Celem obróbki cieplnej jest niekoniecznie podgrzanie potrawy do odpowiedniej temperatury i podanie jej ciepłej. Niekiedy proces ten odbywa się po to, by nadać daniom odpowiedniej konsystencji, smaku, zapachu, wyglądu. Czasami jest również niezbędne, by poprawić reakcję organizmu po przyjęciu danego produktu spożywczego – a dokładnie poprawić towarzyszące mu procesy trawienne.

Dobranie typu obróbki cieplnej do przygotowywanego posiłku ma ogromne znaczenie. Obróbka cieplna pozwala poprawić jakość przyrządzanych potraw. Niestety nieumiejętne jej przeprowadzenie, zwłaszcza w kontekście delikatnych potraw i produktów spożywczych może sprawić, że danie zamiast poprawić swój smak stanie się niejadalne. Dobór właściwej metody przyrządzania posiłków  nie pozwala utracić najbardziej wartościowych składników odżywczych – zwłaszcza tych zgromadzonych w warzywach i owocach.

Obróbka cieplna pozwala wyeliminować z potraw i składników odżywczych drobnoustroje oraz wszystkie niepożądane jej składniki, szkodliwe dla zdrowia. Nowoczesne urządzenia do obróbki cieplnej z powodzeniem spełniają wyżej wspomniane warunki: