Szafy

Szafy gastronomiczne to podstawowe meble służące do przechowywania nie tylko mniejszych urządzeń gastronomicznych, ale również produktów spożywczych. Szafa jako niezmiernie istotny mebel gastronomiczny wykorzystywany jest w wielu różnych pomieszczeniach – zarówno produkcyjnych, jak i magazynowych. Część z nich musi być w zasięgu ręki każdego dnia pracy podczas wykonywania podstawowych czynności w zakładach, pozostałe z powodzeniem mogą stać na zapleczu i służyć do przechowywania aktualnie niepotrzebnych przedmiotów.Szafy gastronomiczne

Konstrukcja szaf wykonanych na potrzeby gastronomii musi spełniać wiele wytycznych. Przede wszystkim meble muszą być bezpieczne i wygodne w użytkowaniu. Powinny być tak skonstruowane, by nie stanowiły nawet minimalnego zagrożenia podczas pracy. Nie powinny mieć ostrych wystających krawędzi, czy na przykład rączek. Ważne jest, by umożliwiały łatwe mycie. Bardzo mało praktyczne jest stosowanie w nich trudno dostępnych miejsc i zakamarków, dlatego niemal niemożliwe jest takich znalezienie w jakiejkolwiek propozycji od producenta mebli gastronomicznych.

W kontekście szaf istotne jest również ich obciążenie. Wartość ta może być różna w zależności od modelu mebla. Dla szaf waha się ona w granicach od 150-200 kilogramów. W przypadku regałów wartość ta wynosi od 200-400 kilogramów. Inny może być również rodzaj zamykania szafek – mogą posiadać drzwi zasuwane, zamykane lub mogą to być meble nieposiadające drzwiczek. Standardowo dostępnymi głębokościami szafek są: 30 i 40 cm. Oczywiście w razie potrzeby stworzenia innych, można zlecić wykonanie mebli na zamówienie. Trzeba jednak liczyć w takich wypadkach się z wyższymi kosztami ich nabycia.