Stoły technologiczne

Stoły technologiczne są dostępne w wielu różnych typach, różniących się zarówno rozmiarami, jak i możliwościami ich rozbudowania. Stosowane są do prac w zakładzie gastronomicznym wymagających odpowiedniej ilości miejsca – na przykład przygotowywania ciasta, jego rozwałkowywania, czy na przykład dekorowania talerzy z zimnymi przekąskami. Są jednym z najbardziej niezbędnych mebli w każdym zakładzie gastronomicznym.

Stoły technologiczne dla gastronomii

Stoły technologiczne mogą być rozbudowane o możliwość mocowania do nich szuflad i szafek. W wypadku ich zamontowania dba się bardzo o bezpieczeństwo tego typu rozwiązań. Przede wszystkim eliminuje się wystające elementy, które podczas szybkiej pracy nad przygotowywaniem potraw dla gości mogłyby stanowić realne zagrożenie. Ponadto dba się o komfort korzystania z szuflad, które coraz częściej posiadają system umożliwiający ich automatyczne zamykanie się, z kolei w szafkach montuje się magnesy, które zapewniają łatwość zarówno otwierania, jak i zamykania szafek. Większość z producentów mebli gastronomicznych stara się ponadto dopasować ich funkcjonalność do możliwości przechowywania w nich pojemników GN 1/1.

Stoły zlewozmywakowe tym się różnią od stołów technologicznych, że posiadają na stałe zamontowane komory zlewozmywaka, tworząc w ten sposób całość. Narożniki w takich stołach są ponadto zaokrąglone, a spadek dna pozwala na bezproblemowy przepływ wody do komory.  Stoły ze względu na miejsce ich ustawienia możemy podzielić na: centralne, przelotowe oraz przyścienne.