Meble gastronomiczne

Kompleksowe wyposażenie gastronomiczne musi zawierać poza urządzeniami służącymi bezpośrednio do przygotowywania posiłków również meble stworzone do przechowywania i obróbki  poszczególnych produktów spożywczych. Meble gastronomiczne ze względu na swoją funkcjonalność muszą spełniać wiele funkcji. Ze względu na wykorzystywanie ich w trudnych warunkach kuchennych o podwyższonej temperaturze i wilgotności powietrza muszą one być odporniejsze i bardziej trwałe od mebli, które ustawia się w innych, mniej nietypowych pomieszczeniach.

Meble gastronomiczne

Wśród mebli gastronomicznych bardzo długo wyróżniało się dwie ich kategorie, a właściwie dwie linie: 600 (meble mające głębokość równą 60 cm, 600 mm) oraz 700 (czyli te posiadające głębokość równą 700 mm, czyli 70 cm). Jednak tak prosty podział zdaje się przechodzić do przeszłości. Dzisiaj meble mogą być wykonywane na specjalne zamówienie każdego właściciela zakładu gastronomicznego, który ma inne potrzeby w stosunku do tego, co oferuje rynek. Meble za odpowiednią opłatą mogą być dopasowywane indywidualnie do potrzeb każdego zakładu gastronomicznego.

Meble gastronomiczne ze względu na potrzebę zachowania maksymalnego poziomu higieny na stanowisku pracy wykonywane są ze stali nierdzewnej, która króluje wśród materiałów wykorzystywanych do ich produkcji. Niezmiernie istotna jest jakość połączeń poszczególnych ich elementów, które pozytywnie wpływają na możliwość czyszczenia całych konstrukcji. Oszlifowanie uniemożliwia wnikanie okruszków i kawałków przygotowywanych potraw w trudno dostępne miejsca. Producenci idą jednak o krok dalej. Prezentują rozwiązania, które mają budowę umożliwiającą ściąganie poszczególnych elementów w celu ich łatwiejszego wyczyszczenia.

Meble gastronomiczne produkowane są w pewnych kategoriach, których rozróżnienie jest możliwe, biorąc pod uwagę ich funkcjonalność oraz miejsce ich wykorzystania. Pod tym względem wyróżniamy: