Kuchnia włoska

Makarony, pomidory, zioła i liczne przyprawy. Tak w skrócie należy określić kuchnię włoską. Jednakże to dopiero początek poznawania wspaniałych tradycji włoskich kucharzy i gospodyń domowych.

Któż z nas nie zajada się chętnie pizzą, czy spaghetti, a to właśnie są najbardziej charakterystyczne potrawy, po których jesteśmy w stanie od razu wskazać ich pochodzenie.

Pizza stała się bardzo popularna i na każdym kroku spotykamy miejsca, które oferują nam nieograniczone rodzaje tego dania. Wydawało by się, że to zwyczajne ciasto drożdżowe wypiekane w piecu z rozmaitymi dodatkami, jednak poprzez odpowiednią technikę wypiekania i skomponowanie pasujący do siebie dodatków i przypraw pizza smakuje tak wspaniale.

Jak już wcześniej wspomniano makarony to główny składnik dań włoskich, dlatego też jest to ich narodowa potrawa. Dodatkiem do nich są sosy z różnymi smacznymi przyprawami a także z dodatkiem mięsa. Oczywiście potrawa musi być posypana na wierzchu serem, co uwieńczy dzieło.

Niewątpliwie koniecznym daniem do skosztowania jest risotto, czyli innymi słowy gotowany ryż, z dodatkami mięsa i warzywami, które także stosuje się jako przekąski i dodatki do drugich dań. Są to: pomidory, ogórki, brukselka, cykoria.

We Włoszech rzadko spotkamy się z sytuacja, aby na obiad nie była serwowana zupa. Zazwyczaj są w niej kawałki mięsa, ryby, jak również jarzynki. Na deser zaś są podawane owoce, lody i torty, a posiłki popija się wodą mineralną i różnymi sokami owocowymi w zależności od upodobania, a także winem.

Za główny tłuszcz uznawana jest tylko oliwa, dodawana praktycznie do każdego posiłku, podobnie jak ocet.

Włosi bardzo upodobali sobie sery. Stosują je w swojej kuchni pod różnymi postaciami. Kiedy podają zupę często jest ona posypana parmezanem. W postaci dodatków serwowany jest ser w plasterkach lub tarty.