Kuchnia węgierska

Kuchnia węgierska zaliczana jest do kuchni środkowoeuropejskich. Jej jakość i odpowiednie cechy sprawiają, iż wyróżnia się ona na tle innych kuchni na świecie.

Szczególny charakter tej kuchni nadaje czerwona papryka, która ma olbrzymie zastosowanie. Współcześnie jest to głównie papryka słodka. Na odrębność kuchni węgierskiej mają wpływ także dodatki takie jak: cebula, czosnek, musztarda, pieprz, ocet winny.

Jedynym tłuszczem, jaki dodaje się do potraw jest tłuszcz tylko i włącznie wieprzowy taki jak smalec.

Znajdując się w tym kraju możemy zasmakować kilku wyśmienitych potraw. Zupy są sporządzane tylko na wywarach z warzyw z dodatkiem np. ziemniaka lub drobno pokrojonego mięsa. Daniami głównymi są wołowina, wieprzowina, dziczyzna, cielęcina i drób, mięso jest poddawane obróbce termicznej każdego rodzaju. Faktem jest, że dodatki do drugich dań są bardzo ważne, w kuchni węgierskiej są to: frytki, sałata, czerwona kapusta, szparagi, a także ryż i makaron.

W menu znajdziemy również każdego rodzaju kiełbasy, smaczne sery, a nawet gulasz z pieczarek.

Kwestią omówienia pozostają jeszcze desery. Tutaj musi być smacznie, tak więc znajdą się lody z owocami, owoce pieczone, różnorakie kremy, likiery, ponadto strudle i kawa mrożona.

 

Napoje podawane do posiłków to bardzo często różnego rodzaju wina (w końcu Węgry to także nieraz znakomite węgierskie wina) i woda mineralna.

Nieszczególnie przepada się tam za herbatą, ale na szczęście kawa bardzo dobrze ją zastępuje.