Kuchnia rosyjska

Rosja to raj dla każdego kucharza. Współczesna kuchnia rosyjska, pełna jest wszystkich aromatów i pysznych dań. Na tę kuchnię miały wpływ także państwa takie jak: Niemcy, czy Francja a także Polska. Kuchnia rosyjska zyskała sobie dużo uznania.

 

Bezsprzecznie największą popularnością na świecie szczyci się kawior astrachański, używany pod różnymi postaciami. Także śledzie i sałatki są bardzo popularne.

Jak każda kuchnia, również i ta ma swoje charakterystyczne dania.

Z zup wyróżniamy: jarzynowa, rosolnik, barszcz ukraiński i moskiewski, solanka, zupy rybne i grzybowe. Wszystkie posypuje się koperkiem, który uprzednio należy drobno posiekać.

Na drugie dania zazwyczaj podawane są mięsa wołowe i cielęca, drób i baranina. Wołowina natomiast serwowana jest w mniejszych ilościach. Mięsa te maja różne formy jak choćby kotlety, befsztyki, zrazy, szaszłyki, boeuf Strogonow z polędwicy wołowej, rumsztyki, siekany stek. Równie ważne są ryby (zapiekane, gotowana, smażone).

Istotne znaczenie odgrywają dodatki, a w szczególności bakłażany, pomidory i ogórki, kabaczki.

Ponadto potrawami, które Rosjanie włożyli w kanon sztuki kulinarnej są bliny, czyli placki podobne do naleśników, podawane np. z kawiorem lub ze śmietaną, a także pierożki zwane pielmieni wypełnione mięsem wołowym i wieprzowym.

 

Uznanym napojem w Rosji, który ma ogromną tradycję jest herbata. Napar w dzbaneczku ustawiany jest na samowarze z wrzątkiem, herbata ta jest niesłodzona, a pić ją należy prawie wrzącą.

Napoje alkoholowe uznawane w Rosji to koniak rosyjski, i wina szampańskie.