Kuchnia niemiecka

Niestety kuchnia niemiecka nie zyskała uznania na świecie, głównie przyczynił się do tego nadmiar tłuszczu, który używany jest do każdej potrawy. Powoduje on mdły smak dania co czasami powoduje że jest ono bez dostatecznego wyrazu. Ponadto kuchnia ta stała się bardzo kaloryczna i ciężka dla większości konsumentów.

Niemcy wykorzystują w dużych ilościach warzywa, w szczególności kapustę, która skutecznie urozmaica menu. Może być ona gotowana, kiszona lub smażona.

Także ziemniaki zajmują znaczące miejsc, szczególnie robione są z nich knedle, ale także dość popularne jest wkrajanie ziemniaka do sałatek.

Wieprzowina jest szczególnie popularna w Niemczech to właśnie z niej robione są wędliny i kiełbaski. Jednak to nie oznacza, że pozostałe mięsa są nieobecne. Wręcz przeciwnie. Dania cielęce, wołowe, jak również z baraniny swoją różnorodnością przyciągają konsumentów.

Kiedy omawialiśmy inne kuchniami świata dość dużą uwagę skupialiśmy na zupach, jednakże w Niemczech nie należą one do tradycji kulinarnej stąd też jest w nich mały wybór. Najbardziej znaną zupą jest zupa z węgorza na rosole wołowym.

Działem kulinarnym , w którym Niemcy mają miejsce do popisu są ciasta. Są oni mistrzami w tej dziedzinie. Ich wypieki pozostają w pamięci na długo. W szczególności przyczynia się do tego Apfelsrtudel, czyli innymi słowy gorące ciasto z farszem, w którego skład wchodzą jabłka, cynamon i rodzynki maczane w rumie. Już brzmi smaczne. Ponadto przyjemnością dla podniebienia mogą być serwowane jako dodatek lody lub bita śmietana. Na deser jest podawana biała kawa, ulubiona przez Niemców.

Oktoberfest, czyli znane na świecie święto piwa, odbywa się tradycyjnie w Niemczech jest to największa impreza tego kraju, podczas której króluje golonka oraz oczywiście piwo. Do najbardziej znanych należy Pils i Wizer.