Kuchnia francuska

Jeśli myślimy o żabich udkach, czy ślimakach to na pewno będzie to kuchnia Francji. Nie można pominąć wspaniałych serów, którym poświęca sie tam sporo uwagi podobnie jak winom. Skłania to często przekonania, że kuchnia francuska jest wyśmienita i znana na całym świecie.

Zasadniczym posiłkiem we Francji jest obiad, który nie może obyć się bez zupy czystej lub przecieranej, jej dodatkiem mogą być na przykład grzanki. Natomiast na drugie danie serwowane są podobnie jak w innych kuchniach świata, różne rodzaje mięsa, jak: dziczyzna, baranina, drób i wołowina. Ponadto w kuchni francuskiej bardzo popularne i cieszące się uznaniem są dania z owoców morza. Kraby, raki, homary i ostrygi bardzo często spotkamy na stole konsumenta, a wszystko to przygotowane jest z niesamowitą precyzją.

Na kolejnym ważnym miejscu znajdują sie warzywa, podawane w formie sałatki, jako warzywa gotowane lub po prostu jako bukiet warzyw stanowiący dodatek i zarazem ozdobę dania. Warzywa poprzez swoją różnobarwność powodują urozmaicenie dania, przez co staje się ono bardziej atrakcyjne.

Wina, które są znacznie rozpowszechnione we Francji stały się nieodzownym składnikiem wielu potraw. Także wino jest serwowane do posiłków jako alkohol.

Istotnym elementem jest odpowiednie dopasowanie wina do menu, co Francuzi mają opracowane do perfekcji, dzięki czemu dostarczają nam jeszcze więcej przyjemności z jedzenia.

Jest kilka podstawowych typów win, znanych na całym świecie, oto one: szampańskie, burgundzkie, Bordeaux.

Ogromnym powodzeniem cieszy się jeden z lepszych trunków świata, czyli koniak. Ta nazwa jest zarezerwowana dla wyrobów produkowanych właśnie we Francji.