Kuchnia czeska

Kuchnia czeska jest bardzo różnorodna. Można w niej znaleźć potrawy z mięsa wołowego, wieprzowego, cielęciny, drobiu, czy dziczyzny. Także warzywa i produkty mleczne odgrywają ważną rolę. W mniejszym stopniu można spotkać baraninę oraz ryby.

Nieodzownym elementem kuchni czeskiej jest kminek, który spotkamy w wielu potrawach. Także sosy stanowią ważny element, a ich rodzaje są uzależnione od każdego dania z osobna.

Czeska kuchnia nie byłaby powszechnie znana, gdyby nie kilka podstawowych jej specjałów, których jeśli ktoś próbował, z pewnością długo był pod wrażeniem.

Tutaj na pewno muszą się znaleźć knedle z nadzieniami np. śliwkowym czy mięsnym, naleśniki i strudle, desery pod różną postacią, jak np. torty, smaczne musy owocowe i bardzo lubiane przez Czechów kompoty z owoców świeżych bądź konserwowanych.

Nie można pominąć tartinek, czyli małych kanapek efektownie dekorowanych, które przepięknie wyglądają na każdym stole i zachęcają gości do skosztowania.

Zupy musza być przygotowywane na specjalnych mięsnych wywarach, a następnie zaprawiane śmietana z mlekiem. Do tej czynności można tez użyć samego mleka.

Napoje również odgrywają ważną rolę w kuchni czeskiej. Wody mineralne, są podawane do posiłków, podobnie jak znakomite jakościowo piwo czeskie Pilznem. Alkohole odgrywają mniejszą rolę, jeśli już to są to wina białe i czerwone, ale naprawdę w niewielkich ilościach.

Natomiast czarna kawa została ulubionym napojem Czechów, którym raczą się po obiedzie.