Kuchnia azjatycka

Chiny, Japonia i Korea to podstawowe państwa , których tradycja kulinarna i niepowtarzalna wyszukana smakowitość potraw tworzą określenie kuchni azjatyckiej. Każde z nich zasługuje na krótki opis.

Chińczycy raczej nie jadają produktów, które zawierają dużo białka tak jak sery, czy mleko. Jednak dużą uwagę przyciągają sfermentowane jajka jadane w tym kraju jako jeden z największych rarytasów. W kuchni chińskiej większość potraw w swoim składzie zawiera soję, mąkę, olej i ryż. Soja zastępuje bardzo dobrze inne produkty pod względem zawartości białka, ponieważ w niej jest go bardzo dużo. Chińczycy do perfekcji opanowali przyrządzanie soi na różnorakie sposoby.

Bardzo powszechnym napojem jest herbata, a z tych alkoholowych, ryżowe wino.

Tradycja japońskiej kuchni, która jest jedyna w swoim rodzaju powoduje, iż powstaje coraz szerszy krąg jej wielbicieli. Serwowane potrawy są bardzo zdrowe, ponieważ w szczególności są to produkty morskie i z mięsa. Skorupiaki, kraby, a nawet jadalne wodorosty znalazły szerokie zastosowanie. Dodatkiem do tego jest oczywiście biały ryż, zjadany w ogromnych ilościach, a także biały chleb. Innego się nie jada.

Potrawy są zazwyczaj małosolne, aby każdy mógł je sobie przyprawić wedle uznania.

Czymś zupełnie odmiennym, a spotykanym właśnie w kuchni japońskiej jest jadanie zup nawet trzy raz dziennie, faktem jest, że są to małe porcje warzywne, rybne a nawet buliony.

Bardzo popularnym napojem jest zielona herbata, a także piwo, natomiast Japończycy nie piją wody mineralnej.

Japońską potrawą, która od jakiegoś czasu podbija świat jest sushi, czyli ryż z dodatkami najróżniejszych owoców morza i warzyw. Składniki zazwyczaj są surowe, a ryż skropiony octem ryżowym. Do sushi podaje się zawsze sos sojowy, ostry chrzan wasabi i imbir. Do popijania najczęściej serwowana jest zielona herbata. Kawałki sushi należy zjadać w całości.

Zazwyczaj w Japonii do jedzenia używa się pałeczek, jednak posługiwanie się nimi wymaga nie lada zręczności.

Ryż jest także podstawowym posiłkiem w Korei. Także tam jadana jest zupa trzy razy dziennie, szczególnie jarzynowa. Na drugie dania są podawane rozdrobnione mięsa w postaci na przykład gulaszu. W Korei nie jada się mleka i jego przetworów, ani nawet ryb, co stanowi odmienność w kuchni azjatyckiej. Jednak bardzo dużym uznaniem cieszą się warzywa, które są serwowane do drugich dań z dodatkiem cebuli, gorzkiej papryki i polewane olejem roślinnym. Kapusta kiszona zajmuje tutaj pierwsze miejsce.

ny, Japonia i Korea to podstawowe państwa , których tradycja kulinarna i niepowtarzalna wyszukana smakowitość potraw tworzą określenie kuchni azjatyckiej. Każde z nich zasługuje na krótki opis.

Chińczycy raczej nie jadają produktów, które zawierają dużo białka tak jak sery, czy mleko. Jednak dużą uwagę przyciągają sfermentowane jajka jadane w tym kraju jako jeden z największych rarytasów. W kuchni chińskiej większość potraw w swoim składzie zawiera soję, mąkę, olej i ryż. Soja zastępuje bardzo dobrze inne produkty pod względem zawartości białka, ponieważ w niej jest go bardzo dużo. Chińczycy do perfekcji opanowali przyrządzanie soi na różnorakie sposoby.

Bardzo powszechnym napojem jest herbata, a z tych alkoholowych, ryżowe wino.

Tradycja japońskiej kuchni, która jest jedyna w swoim rodzaju powoduje, iż powstaje coraz szerszy krąg jej wielbicieli. Serwowane potrawy są bardzo zdrowe, ponieważ w szczególności są to produkty morskie i z mięsa. Skorupiaki, kraby, a nawet jadalne wodorosty znalazły szerokie zastosowanie. Dodatkiem do tego jest oczywiście biały ryż, zjadany w ogromnych ilościach, a także biały chleb. Innego się nie jada.

Potrawy są zazwyczaj małosolne, aby każdy mógł je sobie przyprawić wedle uznania.

Czymś zupełnie odmiennym, a spotykanym właśnie w kuchni japońskiej jest jadanie zup nawet trzy raz dziennie, faktem jest, że są to małe porcje warzywne, rybne a nawet buliony.

Bardzo popularnym napojem jest zielona herbata, a także piwo, natomiast Japończycy nie piją wody mineralnej.

Japońską potrawą, która od jakiegoś czasu podbija świat jest sushi, czyli ryż z dodatkami najróżniejszych owoców morza i warzyw. Składniki zazwyczaj są surowe, a ryż skropiony octem ryżowym. Do sushi podaje się zawsze sos sojowy, ostry chrzan wasabi i imbir. Do popijania najczęściej serwowana jest zielona herbata. Kawałki sushi należy zjadać w całości.

Zazwyczaj w Japonii do jedzenia używa się pałeczek, jednak posługiwanie się nimi wymaga nie lada zręczności.

Ryż jest także podstawowym posiłkiem w Korei. Także tam jadana jest zupa trzy razy dziennie, szczególnie jarzynowa. Na drugie dania są podawane rozdrobnione mięsa w postaci na przykład gulaszu. W Korei nie jada się mleka i jego przetworów, ani nawet ryb, co stanowi odmienność w kuchni azjatyckiej. Jednak bardzo dużym uznaniem cieszą się warzywa, które są serwowane do drugich dań z dodatkiem cebuli, gorzkiej papryki i polewane olejem roślinnym. Kapusta kiszona zajmuje tutaj pierwsze miejsce.