Kuchnia arabska

Na kuchnię arabską składają się także: kuchnia egipski i algierska.

Jako głównego mięsa gospodarze używają baraniny, ale jest także obecna wołowina i mięso cielęce.

Dość popularne jest pieczenie na rożnach kawałków mięsa z różnymi warzywami.

Obecnie także i w Polsce bardzo popularny stał się kebab, czyli skrawane mięso z pionowego rożna z dodatkiem warzyw. Zazwyczaj podawane w przaśnym chlebie lub picie, czyli pszennych plackach. Dodatkiem są różne sosy, dzięki którym smak potrawy jest urozmaicony i wzbogacony. W zależności od upodobania konsumenta można wybrać sos ostry, bądź łagodny.

Współcześnie kebab jest zaliczany do jedzenia typu fast- food i pojawia się coraz więcej barów, czy tawern, w których jest on serwowany.

Szczególnie ważny jest oczywiście ryż i rośliny strączkowe, przetwarzane na różne sposoby. Ale także znaczącą rolę odgrywają warzywa, podawane jako dodatek i koniecznie z oliwą. Mogą to być pomidory, bakłażan, fasola, czy groch. Różnorakie owoce podawane są jako deser pod wszelakimi postaciami.

Z uwagi na klimat i wysokie temperatury panujące w krajach arabskich, głównym napojem są chłodzące soki wieloowocowe, najlepiej z dodatkiem kostek lodu, co jest zrozumiałe. Natomiast jako podstawowy napój gorący serwowana jest herbata, a po obiedzie czarna kawa.