Obiekty gastronomiczne w hotelach, pensjonatach

Obiekty gastronomiczne rozumiemy tutaj w kontekście pomieszczeń, które zapewniają gościom odpowiednie warunki do spożywania posiłków oraz do spędzania wolnego czasu.

Istnieją hotele, czy pensjonaty, gdzie z sal konsumenckich coraz częściej korzystają osoby spoza budynku. Ważne jest w takiej sytuacji oddzielenie części restauracji czy kawiarni, która będzie przeznaczona tylko dla mieszkańców hotelu.

Wyróżniamy kilka podstawowych pomieszczeń gastronomicznych. Ich powierzchnia uzależniona jest od wielkości obiektu, a ponadto od charakteru świadczonych usług.

 

Restauracja - niewątpliwie jest najważniejszym i niezbędnym pomieszczeniem gastronomicznym, który świadczy szeroki okres usług. Produkcja dań odbywa się na bieżąco. Menu powinno być tak dobrane, aby zadowalało konsumenta krajowego, jak i zagranicznego. Ponadto restauracja może być wykorzystana do działalności rozrywkowej. Wejście do restauracji powinno prowadzić z hallu, tak, aby nie kolidowało z innymi częściami hotelu, czy pensjonatu.

 

Kawiarnia - zazwyczaj jest to miejsce najbardziej lubiane przez gości, coraz częściej można zasiąść na tarasie wyłaniającym się z kawiarni. Jest to dodatkowy walor, który konsumenci sobie chwalą, ponieważ poprzez piękne widoki można wypoczywać, delektując się wspaniałymi wypiekami cukierniczymi, czy różnorodnymi napojami, jakie serwuje nam kawiarnia. Zakres jej usług obejmuje także dostarczenie zamówionego deseru do pokoju hotelowego. Dodatkowym atutem jest serwowanie posiłków śniadaniowych, lekkich i smacznych.

 

Lokale nocne - przede wszystkim służą jako miejsce rozrywki i dobrej zabawy, a także mają sprzyjać nawiązywaniu nowych znajomości. Przeważnie ulokowane są one w części podziemnej budynku, i to w hotelach o wyższym standardzie, obsługujących większa liczbę gości. Lokal nocny musi się wyróżniać spośród reszty dostępnych pomieszczeń, poprzez ciekawą architekturę i wystrój. Dodatkowym elementem przyciągającym gości będzie jak najciekawsze oświetlenie, które pozwoli na wydobycie specyficznej atmosfery tego miejsca.

 

Wielofunkcyjne sale są ostatnio dość często spotykane w hotelach. Ich użytkowość może być wykorzystana na kilka sposobów, co pozwala na organizacje różnego typu imprez, czy konferencji. Wystarczy tylko zmienić wystrój, aby dopasować pomieszczenie do potrzeb gości. Bardzo dużym powodzeniem cieszą się bale, czy wesela organizowane w salach hotelowych. Spełniają one wszystkie normy.

Wszelkiego rodzaju kongresy czy spotkania biznesowe są organizowane właśnie w tego typu pomieszczeniach. Ich ogromnym atutem jest to, że są odpowiednio do tego celu przystosowane. Posiadają nagłośnienie, miejsce do przemówień niezbędna aparaturę.

 

Ostatnią już formą pomieszczenia są różnego rodzaju bary, których elementem wspólnym jest barowa lada. Są one sytuowane najczęściej w okolicach miejsc widokowych oraz w rejonach wypoczynkowych jak np. basen, czy kręgielnia. Serwują napoje zimne i alkoholowe, smaczne zakąski, a także wyroby cukiernicze.