Zdobienie drinków

ZDOBIENIE DRINKÓW

Jak wiadomo elementy zdobnicze, oprócz efektów dekoracyjnych dodatkowo aromatyzują drinki. Dlatego też są one stosowane w wielu napojach i bardzo dobrze spełniają swoje zadanie.

Garnirowanie, czyli zdobienie zawsze powinno się odbywać według zaleceń uwzględnionych w recepturze, a także wyłącznie przy użyciu szczypiec, czy innych pomocniczych narzędzi. Chodzi o to, aby unikać bezpośredniego dotknięcia owocu ręką.

Bardzo popularne są tzw. twisty, czyli spiralnie skrojone skórki z pomarańczy lub cytryny. Uzyskuję się je za pomocą odpowiedniego nożyka, który skraja wąskie i cienkie paski. Długość takiej ozdoby może być dowolna, ale szerokość powinna wynosić 5-10mm.
Przed podaniem twist należy skręcić w sprężynę, bądź skręcić mocno palcami, aby wydobyć jeszcze cenny olejek aromatyczny, który dodatkowo wzbogaci smak napoju.

Jednak powszechnie stosowane są plastry cytryny i pomarańczy o grubości od 5 do 7mm. Nacięte plasterki nakłada się na brzeg szkła z napojem lub nabija na szpadkę opartą o krawędź naczynia. 
Ponadto do garnirowania stosuje się: oliwki zielone, które dodatkowo mogą być wypełnione migdałem, cebulki cocktailowe, zabarwione na czerwono lub zielono, paprykę czerwoną, kapary.

Elementami dekoracji są także owoce, zarówno te świeże, jak i kandyzowane. Dość powszechne jest stosowanie wisienek cocktailowych.
Wyróżniamy czerwone, zabarwione na zielono o smaku miętowym i niebieskie, anyżowe pozbawione pestek. Owoce uprzednio przed podaniem są myte, aby nie wnosiły do napoju posmaku zalewy, w jakiej się znajdowały.

Inne owoce podawane są w formie plastrów, cząstek plastrów lub w postaci kostek. Oprószanie wierzchu przyprawami korzennymi, a także czekoladą, kakao, czy kawą także zalicza się do form garnirowania. Przyprawy sypie się z odpowiedniego pojemnika, lub z czubka noża.
Odrębny asortyment sprzętu barowego, stosowanego podczas serwowanie napojów stanowią dodatki uzupełniające.
Zaliczamy do nich rurki plastikowe długie i krótkie, a także mieszadełka, które w szczególności konieczne są przy long drinkach.
Efektowne są także papierowe parasolki, mieniące się wieloma kolorami.
Aby zapobiec zamoczeniu blatu, pod zroszone szkło barowe podaje się serwetkę cocktailową jednorazowego użytku o średnicy ok. 9cm.