Składniki drinków

Właśnie w składnikach drinków tkwi największy sekret. Ich odpowiednie komponowanie sprawia, ze można się zatracić w smaku pitego przez nas drinka. A kiedy to już nastąpi to z pewnością wrócimy w to samo miejsce.

 

Czymże byłby drink bez alkoholu? Dlatego też jest on najistotniejszym składnikiem, jaki stosujemy. Alkohol ten jest wysokoprocentowy i specjalny. Do listy tych wybranych należy: likier Curacao i anyżowy, pomarańczówka, winiak, cherry-brandy, Żytniówka, Soplica, wermut wytrawny i słodki. Wina gronowe i musujące także są używane jako komponenty.

 

Jednak, aby uzyskać oczekiwany smak, sam alkohol nie wystarczy. Potrzeb tutaj fantazji barmana i kilku podstawowych dodatków. Jednym z nich jest lód. W zależności od rodzaju napoju jaki podajemy, ma on różna formę. Może być w kostkach, ale należy pamiętać o tym, aby był czysty i bez osadu. Natomiast lód pokruszony, czy to w maszynce, czy ręcznie, podaje się do napojów wymagających mieszania i do tych, które pijemy przez słomkę. Istotną rzeczą w obu przypadkach jest zachowanie kolejności, a mianowicie: najpierw do szklanki wrzucamy lód a dopiero potem zalewamy przygotowanym napojem.

Efektownym ozdabianiem kieliszka lub szklanki, w której podajemy napój typu „long drink” jest zrobienie obręczy. Innymi słowy chodzi tutaj o zwilżenie brzegu szklanki naciętym owocem, a następnie zanurzenie szkła w cukrze. Stosowany jest do tego cukier krystaliczny. Drinka należy nalewać ostrożnie, aby nie uszkodzić dekoracji. Cukier jest istotnym dodatkiem, więc stosuje się go jako puder i to szczególnie do droższych drinków. Natomiast po zmieszaniu wody i cukru otrzymujemy syrop.

 

Kolejnym bardzo ważnym składnikiem są owoce, tutaj barmani mają ogromy wybór, toteż my zasiadając przy barze mamy problem ze zdecydowaniem się na konkretny smak drinka.

Owoce świetnie nadają smak, a co także ważne zapach i barmani często serwują je jako samodzielny dodatek, którym raczymy się podczas sączenia drinka.

Owoce w zależności od ich przeznaczenia można podzielić na dwie grupy.

Pierwsza to ta, gdzie owoce stanowią składnik napoju. Wtedy należy je przekroić, wycisnąć sok i wlać do shakera, bądź miksera. Uzależnione jest o od rodzaju drinka jakiego sporządzamy.

Drugą grupę stanowią owoce przeznaczone do dekorowania. Są to plasterki od 8-10 mm, nacięte z jednej strony i nałożone efektownie na brzeg szklanki, a także owoce naniesione na harpunki i zanurzone w napoju.

Dekorowanie owocami jest bardzo popularne, ponieważ poprawia się wtedy wygląd estetyczny napoju, zachwycając tym samym klienta. Często stosuje się ścinanie skóry owocu w jak najdłuższy pasek, przez co tworzy nam się spiralka, następnie owijamy ją wokół szklanki.

 

Mogłoby się wydawać, że jajka nie mają nic wspólnego z koktajlami, a tym czasem nic bardziej mylnego, ponieważ jajka są używane w wielu mieszanych napojach. Bardzo ważne jest wtedy dokładne sprawdzenie świeżości jajka, gdyż dodaje się je surowe.

Do napojów mieszanych stosuje się także jako dodatek śmietankę lub mleko. Te składniki są natomiast niezbędne w koktajlach bezalkoholowych takich jak: mieszanki owocowo- mleczne.