Przygotowywanie drinków

Od dokładnego i prawidłowego przygotowania drinka, czy koktajlu, zależy to, czy klient będzie zadowolony i czy spełnimy jego oczekiwania. Aby tak się stało barman musi pamiętać o kilku zasadach i dodatkowo doświadczenie w tej kwestii nie jest obojętne.

 

Zazwyczaj napoje są przygotowywane bezpośrednio przy ladzie barowej.

W zależności od rodzaju drinka, jaki jest sporządzany, używa się odpowiedniego sprzętu, co nie jest bez znaczenia, ponieważ jeśli zastosowany sprzęt będzie nieodpowiedni, to efekt pracy barmana nie będzie doskonały.

 

Shaker służy do sporządzania drinków alkoholowych z różnymi dodatkami. Może to być likier, krem, ale również jaja, śmietanka i wszelakie soki owocowe, których asortyment jest bardzo duży. Kolejność czynności podczas mieszania jest bardzo istotna. Najpierw należy włożyć kostki lodu, używając do tego szczypców lub łyżeczki. Zaraz po nim dodawane są owoce, jeśli są one składnikiem drinka. Aby ułatwić sobie pracę, jako pierwsze miesza się składniki, które mają w sobie mniejszą zawartość alkoholu, gdyż ułatwia to mieszanie i oszczędza czas. Dopiero potem dodaje się odpowiedni alkohol.

Podczas mieszania shaker powinno się trzymać jak najmniejszą powierzchnią dłoni, aby nie powodować niepotrzebnego ogrzania tego, co znajduję się w środku. Górną część należy przytrzymywać kciukiem. Zapobiega to ewentualnemu otwarciu się pokrywy.

Jeśli jednak nasz klient zażyczy sobie drink wyłącznie alkoholowy, sporządzamy go w mikserze z dodatkiem lodu, gdzie jest poddany dokładnemu wymieszaniu.

 

Niezbędnym sprzętem wykorzystywanym podczas sporządzania drinków jest sito, przez które przelewamy soki ze świeżo wyciśniętych owoców oraz już gotowe napoje do szklanek. Zapobiega to przedostaniu się jakichkolwiek zanieczyszczeń, czy pozostałości pestek lub skórki.

Jeśli chcemy dodać np. wodę sodową należy to zrobić po wymieszaniu innych składników. Robimy tak, aby dwutlenek węgla zawarty w płynach musujących nie ulotnił się zbyt wcześnie, ponieważ takiej sytuacji drinki traci bardzo wiele.

 

Siedząc przy barze i obserwując prace barmana, można by pomyśleć, że wszystkie czynności są stosunkowo łatwe i tak naprawdę nie ma w tym wiele trudności. Jednak prawda okazuje się zupełnie inna. Aby uzyskać zamierzony efekty, najważniejsze jest odpowiednie mieszanie. W zależności od składników czynność ta powinna zajmować od 20 do 30 sekund.

Doświadczenie barmana odgrywa tutaj ważną rolę, wiem on jak długo mieszać, aby cukier całkowicie się rozpuścił, ale równocześnie nie może przedłużyć tego czasu, bo mogłoby to spowodować całkowite rozpuszczenie lodu.

 

Niezależnie od rodzaju serwowanego drinka, niezbędne są dodatki przygotowane przez barmana. W przypadku szybkich drinków stosuje się tzw. obręcz, czyli innymi słowy naciera się brzeg szklanki sokiem i zanurza w cukrze. Tworzy to niesamowity efekt, a jednocześnie nie zajmuje wiele czasu.

Dodatkami są także owoce, efektowne sprężynki wycięte ze skórek owoców, a także nacięte owoce i nałożone na brzeg szklani, czy kieliszka w zależności, w czym serwowany jest drink.