Miksowanie drinków – wprowadzenie

MIKSOWANIE DRINKÓW – WPROWADZENIE

Magicznym i ciekawie brzmiącym pojęciem jest MIKSOLOGIA., czyli innymi słowy praktyczna wiedza z zakresu mieszania różnych napojów, a także technik ich podania.

Nauka ta jest niezbędna podczas wykonywania zawodu barmana. Musi on wnikliwie zapoznać się z wszelkimi technikami, surowcami,a także dodatkami, które są stosowane podczas serwowania drinków. Dzięki temu jego praca z pewnością będzie efektowna i w pełni profesjonalna.
Nie bez znaczenia jest umiejętność prawidłowego posługiwania się miarkami i drobnym sprzętem barowym. Ważny jest także odpowiedni dobór szkła gastronomicznego do konkretnego drinka.

Z rysu historycznego wynika, że sporządzanie napojów mieszanych zostało zapoczątkowane w Ameryce, jednak kraje europejskie szybko naśladowały dynamikę i pomysłowość Amerykanów. Z czasem zaczęto wymieniać się doświadczeniami i zapożyczać pewne techniki. Dzięki temu nauka ciągle się rozwijała.

Celem miksologii jest przekazywanie podstawowych elementów, które dotyczą sztuki barmańskiej, i wprowadzane są do szkolenia młodych barmanów.

Przede wszystkim należy przestrzegać zasady, która mówi o wykonywaniu danych napojów w tej samej technice i z użyciem tych samych składników. W przypadku kiedy standardowy drink zostanie zmodyfikowany musi zachować bezwzględnie cechy pierwowzoru.

Pamiętając o tym, że konkretne drinki mają swoje stałe nazwy nie należy zmieniać ich według własnego upodobania.
Istotą miksologii w przypadku znanych i wcześniej już stworzonych drinków jest to aby barmani na całym świecie powielali te doskonałe napoje , bez zmieniania czegokolwiek

Jednakże nie chodzi o to, aby ograniczać pomysłowość barmana. Może on tworzyć zupełni nowe drinki, które będą charakterystyczne dla miejsca, w którym pracuje.

Z czasem innowacyjne napoje stają się standardami, które potem pije się na całym świecie i aby nie traciły swojego niepowtarzalnego charakteru barman musi zachować dokładność i uwagę, jakiekolwiek bowiem odstępstwo może spowodować niepożądany efekt.