Krustowanie czyli zdobienie szkła

KRUSTOWANIE, CZYLI ZDOBIENIE SZKŁA

Krustowanie ma za zadanie imitować skorupę lodową na krawędzi kieliszka, przez co dodaje drinkowi większego uroku i smaku.

Można wyróżnić kilka metod zdobienia szkła. Poniżej zostały one wymienione.

Pierwsza metodą jest zwilżenie brzegów szklanki, czy kieliszka cząstką cytryny lub pomarańczy i zanurzenie szkła w cukrze. Najlepszy efekt daje cukier drobnokrystaliczny, jednak może on być zastąpiony cukrem pudrem.
Do tak przygotowanego szkła wlewa się przygotowany napój.
Kolejnym sposobem jest bezpośrednie zanurzenie odwróconego szkła w soku cytrynowym lub pomarańczowym, a następnie zamoczenie w cukrze. Tutaj zamiennikiem soku może być białko jajka.
Zamierzony efekt otrzymujemy także poprzez zanurzenie szkła w kolorowym syropie lub likierze, a następnie cukrze.

Pewną odmiennością jest to, że w przypadku drinków sporządzanych na bazie tequili, zamiast cukru do okoronowania używa się miałkiej soli.
Natomiast do dekoracji kilku napojów mieszanych, alkoholowych, lub też nie wykorzystuje się likier kawowy i cukier zmieszany z kawą typu Nescafe.

Z pewnością udekorowanie napoju poprawi jego wartość wizualną, a barman zyska uznanie w oczach klienta.