Koktaile

KOKTAJLE

Zapoczątkowanie picia napoi mieszanych rozpoczęło się w XIX wieku w Ameryce oraz Europie i były one bardzo proste. Natomiast obecnie różnorodność koktaili (coctaili) jest bardzo szeroka i ulega ciągłemu powiększeniu.

Według wzmianki prasowej z początku XIX wieku napoje mieszane były komponowane z różnych trunków, gorzkich substancji, wody i cukru.
Przyjęło się, ze jest to wynalazek amerykański, aczkolwiek jeszcze obecnie Anglicy i Francuzi przypisują sobie zapoczątkowanie przygotowywania tego typu napojów. Każde z tych państw ma swoje prawdy na ten temat.

Jakby na to nie patrzeć przez cały ten czas napoje mieszane ulegały ciągłym modyfikacjom, udoskonaleniom, a moda na nie rozpowszechniała się na kolejne kraje.

W Polsce najpierw zaczęto je podawać w elitarnych barach w Warszawie, jednak z czasem zyskały one popularność w innych miastach. Barmani zaczęli stosować nowe kompozycje smakowe i tak delektowanie się napojami mieszanymi stało się czymś zupełnie naturalnym.

Obecnie wybór napoju, który chciałoby się zamówić wcale nie jest taki prosty. Często wybór nie jest łatwy, co wynika z ogromnej różnorodności oferty drinków. Barmani proponują coraz to oryginalniejsze i trafne pomysły na napoje, które czasem wyróżniają dany lokal spośród pozostałych.
Jednak występuje szereg klasycznych miksowanych drinków, które poprzez swoją doskonałość zyskały status najsławniejszych na całym świecie.
Poniżej podano cztery z nich.
• Margarita
• Manhattan
• Crusta
• Krwawa Mary.Bloody Mary

Drink Margarita
Kolebką drinku Margarita jest USA. To właśnie tam pewien mężczyzna stworzył napój, któremu nadał nazwę pochodzącą od imienia jego przyjaciółki.
Tak powstał napój MARGARITA- obecnie bardzo ceniony w Europie, wspaniale orzeźwiający, gaszący pragnienie i posiadający egzotyczny smak. Sporządzany jest na bazie tequili, która powstaje z przefermentowanego soku z agawy.

Drink Manhattan
Do Ameryki należy także kolejny napój, czyli MANHATTAN, nazwany tak na cześć najsłynniejszej wyspy. Tak naprawdę istnieją dwie wersje, które wskazują na powstanie tego cocktailu, jednak nie zmienia to faktu jak sporządzany był ten napój.
Do połowy kieliszka szampańskiego wlewało się whisky z dodatkiem syropu cukrowego i bittersa, który z czasem został zastąpiony słodkim lub wytrawnym vermouthem.
Napój ten do dzisiaj znajduje się na najwyższym miejscu najlepiej sprzedawanych cocktaili w USA.

Drink Crusta
Wymieniając znane drinki, godna uwagi jest także CRUSTA wykonywana na bazie ginu, whisky whisky rumu. Jednak najlepiej wychodzi na bazie brandy. Zapoczątkowano ją w Hiszpanii w jednej z kawiarni, podając cocktail w kieliszku okoronowanym cukrem z dodatkiem fantazyjnie okrojonej skórki z cytryny. Stąd też określenie krustowanie.
Ta metoda serwowania zawierająca w sobie elementy dekoracyjne przetrwała do dzisiaj.

Drink Bloody Mary/Krwawa Mary
Dość znanym drinkiem jest BLOODY MARY – Krwawa Mary.
Wynaleziona została przez Amerykanina, pracującego we Francji, który stworzył mieszankę czystej wódki i soku pomidorowego w proporcji pól na pół. Drink ten przysporzył mu ogromnej popularności i po powrocie do rodzimego kraju dokonał modyfikacji.
Mianowicie zwiększył porcję soku pomidorowego, dodał sok z cytryny, przyprawił solą i pieprzem i dodał ostry sos.
Drink ten ma charakter krzepiący i przywracający siły. Sprawdza się też świetnie jako aperitif. Dodatkowo stosuje się jako wzmocnienie ostrości sos Tabasco oraz mieloną paprykę.
We współczesnych barach można spotkać wiele wersji tego drinka, sporządzanych na wódce czystej, ginie, a także na białym lub złotym rumie.
Tak naprawdę to klient ma wpływ, jaką wersję przygotuje dla niego barman. Przyprawienie Bloody Mary ostrymi przyprawami jest kwestia indywidualną.