Drinki typu Long Drink

DRINKI TYPU LONG DRINK

Istnieje kilka podstawowych grup należących do tego typu napojów. Charakterystyczną cechą, która ich łączy jest zapewnienie orzeźwienia, zaspokojenia pragnienia a także zwiększenie lepszego samopoczucia.

Drinki „Long drink” te sporządzane są w wysokim szkle o pojemności od 100 do nawet 300 ml. Tak więc sączone są one przez dłuższy czas. Zawartość alkoholu nie jest zbyt duża, ponieważ jest on rozcieńczony różnymi miksami. Barmani starają się efektownie podawać long drinki stosując różne techniki dekoracji. Z uwagi na dużą zawartość porcji i dodatkowy lód w szklane, podawane są plastikowe rurki, lub inne elementy.

Do ścisłej czołówki long drinków, znanych i lubianych można zaliczyć między innymi BISHOP. Ten łagodny napój wykonywany jest na bazie czerwonego wina wytrawnego. Co ciekawe może być sporządzany na zimno z większa ilością kruszonego lodu lub na ciepło. Wino mieszane jest wraz z sokami cytrusowymi w shakerze z cukrem i aromatyzowane likierami. Podczas podanie nie można zapominać o plastikowej rurce.

COOLERY natomiast najlepiej się sprawdzają podczas upalnych dni, właśnie z względu na orzeźwiający charakter. Drink pochodzi z Anglii, ale bardzo szybko rozpowszechnił się w USA i innych krajach Europy.
Obecnie coolery przeszły wiele modyfikacji i sporządzane są z różnych napojów alkoholowych jak wódki, wina i likiery. Zatem ich smak i kolor może być bardzo róży. Do szprycowania używa się wody sodowej lub innych wód musujących. Jedynym elementem, który musi być zachowany w każdym drinku jest jego temperatura, a mianowicie musi być bardzo zimny, dlatego niezbędne jest dodanie dużej ilości pokruszonego lodu.
Do dekoracji najczęściej używa się spirali ze skórki z cytryny.

Kolejnym silnie orzeźwiającym napojem jest SODA, a to za sprawą nasycenia jej woda sodową. Elementami tworzącymi ten napój jest woda sodowa dobrze schłodzona i wódka.
Przedstawicielem tej grupy napojów jest Whisky Soda, jednak potrzeba szczególnej uwagi, aby dobrze go przyrządzić.
Barman powinien zapytać klienta, jakiej marki whisky sobie życzy i na jego oczach odmierzyć odpowiednią ilość. Lód podaje się tylko na wyraźne życzenie klienta i wrzuca do już gotowego napoju. Istotne jest, aby podawać sodę w szklanicy bez plastikowej rurki.

Popularnym zimnym, musującym long drinkiem jest FIZZ, znany od ponad wieku. Zapoczątkowali go francuscy barmani zbijając na nim majątek w USA.
Tajemnica jego sporządzenia było oziębienie napoju do 0 stopni za pomocą shakerowania. Współcześnie można to wykonać także w elektrycznym blenderze z dodatkiem dużej ilości rozdrobnionego lodu. Następnie przecedza się drinka do oziębionej szklanki i zalewa zimnym napojem musującym.

DAISY jest drinkiem najmniejszym, lubianym szczególnie przez panie. Drink powstał w Anglii a poprzez innowacje obecnie jest kompozycją różnych alkoholi, likierów owocowych i soków. Napój jest garnirowany różnymi owocami w bardzo dużej ilości. Podawany jest w niskich szklanicach szczególnie w upalne dni.

Natomiast przeciwieństwem do poprzedniego drinka jest napój o nazwie COLLINS, podawany w wysokich szklanicach pojemności 300 ml. Dzięki swoim właściwościom orzeźwiającym i chłodzącym także świetnie sprawdza się w upalne dni i podczas zabawy. Dodatkowym jego atutem jest łatwość wykonania. W oziębionej szklanicy miesza się wódkę, sok cytrynowy, cukier i wybrany destylowany likwor. Dodaje się kostki lodu i uzupełnia całość wodą sodową.