Drinki typu Hot Drink

HOT DRINKS

Hot Drinks to drinki o charakterze rozgrzewającym i pokrzepiającym, świetnie się sprawdzają zwłaszcza w okresie deszczowych i zimnych dni. W niektórych krajach stanowią tradycję podczas większych świat.

Napoje te mogą być sporządzane jedno lub wieloporcjowo w zależności od potrzeby. Należy pamiętać, że alkohol nie może stanowić dużej ilości, ponieważ będzie źle smakował, a pyzatym spowoduje działanie oszałamiające, a przecież nie o to chodzi.
Zazwyczaj odpowiednia zawartość alkoholu wynosi 14-18%.

Najlepszymi naczyniami, w których podaje się hot drinki są to szkło z uchwytami i koniecznie żaroodporne. Ich pojemność powinna wynosić od 125 do 150ml.

Do kategorii typowych hot drinków zaliczamy: Grog, Hot Punch, Krupnik i Grzane Wino. Charakterystykę tych napojów kolejno zaprezentowano poniżej.

Grog powstał z rozcieńczenia rumu słodką i gorącą wodą, a pierwszymi, którzy się nim raczyli byli marynarze pływający po morzach. Szczególnie podczas zimnych dni i silnych sztormów potrzebne im było ciepło i pokrzepienie, co przynosił właśnie ten napój.

Współczesne Grogi są słabsze niż te klasyczne, ponieważ zawartość alkoholu jest mniejsza. Dodatkową ciekawostka jest to, że zamiennikiem wody może być gorąca herbata, a dodatkiem sok cytrynowy.

Już w XVI wieku, w Anglii pito silnie rozgrzewający napój zwany Hot Punch. Szybko stał się on popularny także w innych krajach skandynawskich, gdzie do dzisiaj jest tradycyjnym napojem podczas ważniejszych uroczystości w okresie zimy. Sporządzenie tego napoju w odpowiedni sposób wymaga uwagi.
Do wazy z żaroodpornego szkła, która ustawiona jest nad palnikiem rozpuszcza się wodę z cukrem i wszystkimi dodatkami, po czym dolewa się rum i wszystko razem miesza.

Podczas podawania jednoporcjowo w żaroodpornych czarkach można efektownie podpalić powierzchnię Punchu, co dodatkowo zwiększy efektywność napoju.
Równie smaczną odmianą tradycyjnego Punchu jest Milk Punch. Napój ten jest krzepki i korzenny, sporządzony z gorącego mleka, cukru i niewielkiej ilości alkoholu. Wszystko razem tworzy wspaniały, gorący napój, który dodatkowo na powierzchni posypany jest gałka muszkatołową.

Krupnik, jako napój staropolsko- litewski znany był już od bardzo dawna. Tradycyjnie miał on charakter rozgrzewający i sporządzano go ze spirytusu, miodu, wody i różnych korzennych przypraw. Pito go z dodatkiem roztopionego masła w dużych porcjach.
Współcześnie masła się już nie stosuje, a Krupnik można pić także na zimno jako likier podawany do kawy na deser.

Ostatni już napój jest bardzo popularny. Mianowicie mowa o Grzanym Winie, czerwonym(maderina, porto, czy sherry) słodzonym i korzennym, a przede wszystkim bardzo gorącym. Przez ok. 5-10 minut wino wraz z cukrem i przyprawami (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir) podgrzewane jest w dzbanku pod przykryciem, aby zachować wspaniały aromat. Także w domu można sobie przygotować taki napój, lub kupić już gotowy, wymagający tylko odpowiedniego podgrzania. Z pewnością poprawi nam to samopoczucie.