Drinki typu Diverse

DRINKI SPECJALNE- DIVERSE

Do grupy drinków DIVERSE należą coffee drinki i napoje mieszane wieloporcjowe tzw. party drinks, które z kolei dzielą się jeszcze  na kilka innych najbardziej popularnych drinków.

Napoje typu party drinks sporządzane są dla większej liczby osób nie wcześniej niż na 2 godziny przed planowanym spotkaniem. Serwowane są w ogromnych misach, a następnie rozlewane na osobne porcje do szklanek lub filiżanek.

Najpowszechniejsze z drinków Diverse przedstawiamy poniżej:

Bowl, który doskonale chłodzi i daje uczucie orzeźwienia. Jest to napój sporządzany z win wytrawnych białych, z dodatkiem cukru i owoców, a czasem nawet ziół. Dodatkowo jest szprycerowany zimnym winem. W celu uzyskania doskonałej jakości należy odpowiednio dobrać owoce, które mogą być zarówno świeże jak i również mrożone. Istotne jest zachowanie proporcji i zrównoważenie wartości smakowych.
Bowle przygotowuje się w głębokiej 3 lub 5 litrowej czarze i odstawia na jakiś czas do   chłodni. Dodawanie kostek lodu jest raczej niewskazane, ponieważ po roztopieniu rozcieńczy on zawartość czary, a to jest efekt niepożądany.

Cup zwany jest także Cruchonem. Jego wykonanie nie jest zbyt skomplikowane, a zastosowanie szerokie. Można go podać na każdego typu imprezie, ponieważ świetnie orzeźwia, a ponadto nadaje się jako dodatek do niektórych potraw. Do jego sporządzenia wykorzystuje się różne owoce, wina wódki, a także aromatyzujące likiery, które dodają wiele wartości smakowych.
Gotowy napój przelewa się bezpośrednio szklanych kuków lub pucharków, a także można go podać w dużych kieliszkach do wina czerwonego.

Kolejnym napojem jest Punch, znany od XVIII wieku. W Europie i USA początkowo był bardzo popularny jako napój gorący, jednak z biegiem czasu bardziej rozpowszechniła się jego zimna odmiana. Nadaje się do podawania na wszelakich przyjęciach bez względu na porę roku, czy czas w jakim ono się odbywa.
Aby wykonać odpowiednio Punch należy zapełnić dużą wazę w połowie kostkami lodu. Następnie wlewane są składniki: syrop owocowy, cukrowy, soki cytrusowe, wina i różne likwory. Po wymieszaniu wszystkiego, napój odstawia się do chłodzenia na około 30 minut. Przed podaniem należy pamiętać o szprycowaniu napoju winami musującymi lub wodami musującymi. Dekoracje mogą stanowić listki mięty, a także aromatyczne owoce.

Natomiast nieco  inną odmiana napoju specjalnego są COFFEE DRINKS, czyli innymi słowy różnorodne kawy z małym dodatkiem alkoholu, serwowane na zimno lub gorąco.
Kawy zimne sporządzane są z mocnego naparu kawowego z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki. Podawane są z dodatkiem kostek lodu.
Tzw. Mazagran to kawa czarna słodzona z dodatkiem koniaku lub rumu. Podawana jest po uprzednim oziębieniu i z dodatkiem lodu.
Wszystkie składniki miesza się za pomocą shareka lub elektrycznego blendera.

Natomiast kawy gorące aromatyzowane alkoholem często bywają specjalnie zapalane, dla uzyskania większej atrakcji podczas podania. Zwłaszcza w okresie zimny takim napojem możemy zachwycić gości.
Poza tym mają wspaniałe dodatki w postaci przypraw korzennych, jak cynamon, kardamon, goździk i wanilia.