Zasady serwowania wina

ZASADY SERWOWANIA WINA

Zasady serwowania wina znane są bardzo dobrze barmanom i kelnerom na całym świecie.
I praktycznie wszędzie są one takie same.

Klasyczne zasady wyglądają następująco.

1. Butelki przynosi się w serwetce. Zamówione wino prezentuje się klientowi etykietą do przodu.

2. Otwieranie wina odbywa się na wózku kelnerskim, a w sytuacji, kiedy ma to miejsce w barze, otwierane są one na pulpicie roboczym.

3. Plastikową folie otaczającą korek ścina się cienkim nożem, a szyjkę butelki przeciera się czystą ściereczką.

4. Korek można zaprezentować klientowi, ale zaraz należy go usunąć. Niedopuszczalne jest, aby został on na stole, czy na barze.

5. Po otwarciu butelki wlewa się około 20-25ml wina, przeznaczonego do degustacji dla klienta.

6. Podczas nalewania wina należy pamiętać o jej kolejności. Najpierw panie potem panowie, a na końcu gospodarze. Wino powinno być zawsze odwrócone etykietą do osoby, której jest ono nalewane i butelka musi być trzymana za dolna jej część, a nigdy za szyjkę

7. Butelka pozostawiona na stole powinna być umieszczona na serwetce, lub w specjalnym koszyczku do wina.

8. W przypadku zmiany wina, należy koniecznie rozdać nowe szkło, trzymając je zawsze za trzonki, natomiast te brudne sprząta się z prawej strony konsumenta.

9. Osoba nalewająca powinna mieć na ramieniu ściereczkę, która ociera szyjkę butelki, a w razie potrzeby nalewa wino trzymając butelkę w ściereczce.

10. Zawsze należy zapytać konsumenta, co zrobić z butelką, która ewentualnie nie została opróżniona do końca.

11. Pomiędzy dwoma winami odmiennymi należy podać zimną wodę, która spłucze smak wypitego wcześniej wina.

12. Istotne jest, aby wino w zależności od rodzaju podczas podawania miało odpowiednia temperaturę.

13. Wina podaje się w odpowiednich kieliszkach. Nalewanie powinno się odbywać spokojnie, bez gwałtownych ruchów. Wina czerwone wlewa się niskim strumieniem, natomiast wina białe, wytrawne wysokim. 
Nie należy zapełniać winem całej pojemności kieliszka.

14. Szczególnej uwagi wymaga wino musujące. Przy jego otwarciu należy zastosować odpowiednia technikę, a także ostrożność. Korek powinien być owinięty serwetką, aby uniknąć wystrzelenia na salę. Wino musujące nalewa się ostrożnie, aby powstające spienienie nie wypłynęło z kieliszka. Pozostałość w butelce zamyka się stoperem, aby uniemożliwić ulotnienie się gazu. Wino musujące powinno być umieszczone w kilerze, który znajduje się na stole, lub na blacie roboczym.

Bardzo ważną umiejętnością jest także zapamiętanie kolejności, w jakiej serwowane są poszczególne wina i tak:

- wina białe stołowe podawane są przed winami czerwonymi stołowymi;
- wina młode i nie markowe można podawać w karafce;
- wina lekkie podaje się przed tymi ciężkimi i z większa zawartością ekstraktu;
- wina różowe mogą zastąpić wina białe wytrawne;
- wina chłodzone podaje się przed winami, mającymi temperaturę pokojową;
po winie czerwonym wytrawnym pod koniec posiłku można podać wino czerwone półwytrawne;
- szampan lub wina musujące podaje się przed winem białym lub czerwonym;- gdy podawane są wina o podobnym charakterze, najpierw należy podać to lepszej jakości;
- wina bardzo szlachetne przed serwowaniem należy zdekantować, czyli innymi słowy „zlać z osadu”. Można to uczynić poprzez postawienie butelki w specjalnym koszyczku do wina. Wina stare należy bardzo ostrożnie nalewać, pozostawiając na dnie butelki osad.