Szafy i urządzenia chłodnicze

Niezwykle popularnym sprzętem wykorzystywanym w magazynach zakładów gastronomicznych jest stacjonarna albo składana komora chłodnicza i mroźna, skonstruowana najczęściej z płyt poliuretynowych. Materiał tego typu pokrywa się z każdej ze stron ocynkowaną blachą stalową oraz tworzywem organicznym. W starszych modelach składanych komór wykorzystuje się do budowania ich konstrukcji impregnowane ramy drewniane wyłożone styropianem i pokryte z każdej strony aluminiową blachą. Propozycje tego typu są ciągle spotykane na rynku, często oferowane w atrakcyjnych cenach do sprzedaży.

O praktyczności tego typu rozwiązań decyduje fakt ich modułowej budowy. Płyty o grubości 7,5-10 cm można niemal dowolnie łączyć (w obrębie elementów łącznikowych) i uzyskiwać tym samym różnej pojemności komory. Z kolei o bezpieczeństwie wykorzystywania tego typu rozwiązań decydują alarmy typu „człowiek w chłodni”. Rozwiązania tego typu powstały w celu ochrony przed skutkami zamknięcia kogokolwiek w chłodni.

Wśród urządzeń magazynowych wyróżnić możemy również inną grupę produktów. Bardzo często wykorzystywane w zakładach gastronomicznych są szafy chłodnicze i mroźne. Sprzęty te dają duże możliwości w zakresie doboru niezbędnej w danym zakładzie pojemności, zakresu ustawienia temperatur, wydajności oraz trwałości. Komora chłodnicza wyposażona jest w regulowane półki, które można dowolnie przekładać, dostosowując ich wysokość do swoich potrzeb. Niektóre modele szaf chłodniczych wyposażone są w kółka, które posiadając mechanizm blokowania, można dowolnie przestawiać i w ten sposób na przykład mieć komfortowe warunki do sprzątania podłogi w okolicy urządzenia. Większych problemów nie przysparza również mycie wnętrza urządzenia. Nie posiada ono zakamarków, zaczepów, ostrych kątów, do których niezwykle trudno dotrzeć i dokładnie je umyć. Nowoczesne urządzenia nie sprawią nam problemu również z rozmrażaniem, posiadają bowiem automatyczny system dbający o tę kwestię.

Szafy chłodnicze i mroźne posiadają ponadto specjalne wyświetlacze, za których pośrednictwem komunikują swoje aktualne ustawienia. W wielu modelach temperatura, jaka panuje wewnątrz, pokazywana jest za pośrednictwem koloru wyświetlanego stanu temperatury. Jedna barwa (zazwyczaj zielona) oznacza odpowiednią wysokość temperatury, druga barwa (zazwyczaj czerwona) wskazuje, że temperatura w urządzeniu chłodniczym jest za wysoka.