Stoły chłodnicze

Obok możliwości przechowywania produktów spożywczych w szafach chłodniczych istnieje opcja magazynowania ich w stołach chłodniczych. Ich ustawienie w pomieszczeniach produkcyjnych takich, jak kuchnia gorąca i kuchnia zimna oraz wyeksponowanie na ladach barowych jest bardzo praktyczne. O wygodzie korzystania z nich decyduje również materiał ich wykonania. Najczęściej wykorzystywanymi tworzywami jest aluminium i stal nierdzewna.

Jak wyglądają takie urządzenia gastronomiczne? Mają wysokość równą zazwyczaj 85 cm, ich górna część stanowi powierzchnię roboczą, natomiast na dole, tuż pod nimi zaplanowany jest zbiór szafek i szuflad. Wykończenie wszystkich tego typu elementów umożliwia ich łatwe mycie i czyszczenie. Niektóre modele stołów chłodniczych dla komfortu korzystania z nich wyposażone zostały w specjalne kosze oraz półki. W stole zamontowany jest zawsze tylko jeden agregat, który może obsłużyć maksymalnie cztery komory chłodnicze. Niektóre marki pozwalają na wybór stołu w systemie modułowym, do którego części głównej – szafki z agregatem można dobierać dowolne szafki/szuflady chłodnicze (jednak w ilości nie większej niż cztery).

Stoły chłodnicze produkowane są w różnych modelach, dostosowanych do konkretnej funkcjonalności. Jednym z dostępnych produktów jest chłodniczy stół do produkcji pizzy, który sprawdza się w zakładach gastronomicznych, gdzie na karcie dań znajduje się wiele propozycji z kategorii pizza. Na niewielkiej powierzchni urządzenia te gromadzą szuflady i komory, które pozwalają na szybkie przygotowanie gorącego włoskiego przysmaku. Na blacie w pojemnikach przechowywanie są dodatki do pizzy, na dole stołu z kolei w dwóch systemach przechowywane jest: ciasto do pizzy oraz inne produkty niezbędne do przygotowywania tego typu potrawy.

Innym przykładem konkretnego wykorzystania stołów chłodniczych jest chłodniczy stół sałatkowy. Urządzenie to służy nie tylko do łatwego przygotowywania, przechowywania sałatek, ale również do ich eksponowania. W stole tego typu możemy wyróżnić powierzchnię roboczą oraz miejsce do przechowywania i eksponowania sałatek. Najczęściej na górze znajduje się przykrywka umożliwiająca zasłonięcie pojemników GN i korzystanie z całej powierzchni stołu.