Maszyny i automaty do produkcji lodów

Urządzenia do produkcji lodów możemy podzielić na maszyny i automaty. Szczegółowy podział wygląda następująco: maszyny do lodów tradycyjnych, automaty do lodów, automaty do produkcji shakear'ów, automaty do produkcji napojów na bazie lodów. Każde z urządzeń wymaga zastosowania innych sprzętów dodatkowych oraz wybrania odpowiedniego miejsca ich postawienia i sposobu konserwacji. Poszczególne modele różnią się ponadto wielkością i możliwościami produkcyjnymi.

Maszyny do produkcji lodów tradycyjnych umożliwiają produkcję lodów gałkowych i niekiedy włoskich. Działają dzięki cylindrowi umieszczonemu poziomo lub pionowo, w którym następuje proces zamrażania do temperatury -12 stopni. Poszczególne maszyny różnią się pojemnością cylindra, która może wynosić od 3 do 20 litrów. Każdy cylinder składa się ze ślimaka i noży, od których sprawności działania zależy w dużym stopniu jakość powstałych lodów. Taka konstrukcja zapewnia zeskrobanie i dokładne wymieszanie przygotowanych produktów, nie pozostawiając ich na ściankach cylindra. Każda maszyna pozwala również do programowania temperatury końcowej lodów. Właściwość ta uzależniona jest od stopnia napowietrzenia. Im jest ono niższe, tym temperatura końcowa ma wyższą wartość.

O wiele prostsze w stosowaniu od maszyn do produkcji lodów tradycyjnych są automaty, których wykorzystywanie nie wymaga posiadania dodatkowych urządzeń. Za ich pośrednictwem tworzy się lody z proszku i przegotowanej wody. Jednorazowo można zamrozić od 1,8 do 5 litrów  płynu. Jednak działanie automatów jest na tyle unowocześnione, że proces zamrażania następuje ciągle, aż uzyska się wyznaczoną w programatorze maszyny gęstość i temperaturę. Maszyny tego typu pozwalają na całkowite usunięcie produktu z ich wnętrza, bez pozostawianie resztek, co wpływa na ekonomiczność stosowanych rozwiązań. Wykorzystywane dostosowanych do wielkości serwowanych deserów dozowników ułatwia proces nakładania lodów do kubków o różnej pojemności. Sposób dozowania dzieli urządzenia na automaty grawitacyjne i pompowe.

Nowoczesne automaty do lodów dają ponadto możliwość dodawania do deserów różnego typu sosów i posypek. Jest to możliwe dzięki zamontowaniu w dolnej części maszyny oddzielnego pojemnika z syropem, czy posypką. Niektóre z dostępnych na rynku automatów do lodów dają również możliwość tworzenia za ich pośrednictwem oprócz lodów również shaker'ów.