Kostkarki do lodu

Bez kostkarek do lodu trudno byłoby wyobrazić sobie funkcjonowanie pubu, kawiarni, czy restauracji, zwłaszcza podczas gorących miesięcy roku. Urządzenie to służy bowiem do produkcji lodu konsumpcyjnego używanego przede wszystkim podczas serwowania napojów. W zależności od wybranego modelu ma rozmaite właściwości – różną wydajność, gabaryty, czy funkcje dodatkowe. Różnice tkwią ponadto w kształcie i wielkości tworzonych kostek. W przypadku jednego z wybranych modeli – kostkarki do lodu SL 110 wydajność urządzenia wynosi 53 kilogramów na dobę. Tworzone kostki są stosunkowo niewielkie, co pozwala łatwiej przygotować elegancki trunek. Wspomniany model, tak jak pozostałe propozycje z serii SL, wykonany jest ze stali nierdzewnej, z wyjątkiem drzwi, które powstały z odpornego i bardzo praktycznego tworzywa ABS. Urządzenie dostępne jest w dwóch wariantach do wyboru – chłodzenia wodą lub powietrzem, z kolei kostki powstają nowoczesną metodą natryskową. Urządzenie cieszy się bardzo dobrą opinią, ponieważ jest wydajne, bezawaryjne, łatwe w obsłudze i energooszczędne.

Kostkarki do lodu mimo wielu zalet, a przede wszystkim dużej wygody stosowania oraz oszczędności czasu, są ciągle zastępowanie przez manualne mrożenie kostek w zamrażarce. Taka technika tworzenie lodu wykorzystywana jest zwłaszcza w małych zakładach gastronomicznych. We większych restauracjach oraz ekskluzywnych barach urządzenia tego typu pozostają standardowym wyposażeniem  gastronomicznym. Nierzadko pozostają udostępnione również klientom danego zakładu. Rozwiązanie to w dłuższej perspektywie po jednorazowym zainwestowaniu kilkuset złotych pozwala na oszczędność czasu oraz funduszy poświęcanych na przygotowywania tego podstawowego produktu w barach i restauracjach, jakim jest lód.