Temperatura napojów i drinków w barze

TEMPERATURA NAPOJÓW I DRINKÓW W BARZE

Odpowiednia temperatura konkretnego napoju jest szalenie ważna, ponieważ pozwoli ona na wydobycie właściwego smaku i zapachu serwowanego napoju. Dlatego też w tym względzie praca barmana musi być pełna uwagi.
Jak wiadomo jeden z podziałów serwowanych napojów to napoje ciepłe i zimne.

Aby zapewnić napojom odpowiednio niską temperaturę w wyposażeniu baru powinny się znajdować lady i szafy chłodnicze. W nich powinny być umieszczone termometry, które bezbłędnie pomogą w ocenie tej temperatury.
W bardziej doskonałych urządzeniach są zainstalowane specjalne czujniki termostatyczne, które umożliwiają śledzenie ilości „kresek” wewnątrz urządzenia.
Kiedy barmanowi zależy na szybkim ochłodzeniu butelki ma na to kilka sposobów, mianowicie: może włożyć butelkę do zamrażalnika na kilka minut, aby nie spowodować zmian w napoju. Innym sposobem jest trzymanie butelki pod strumieniem zimnej wody przed około 15 minut.
Można także umieścić butelki w kilerze, czyli metalowym pojemniku wypełnionym lodem, jednak ten sposób jest mało praktyczny w barze.

Czasem jednak zdarza się sytuacja, kiedy barman musi ogrzać napój. Wtedy poddaje butelkę pod działanie strumienia ciepłej wody i kilka razy ją obraca.
Może także wstrząsnąć butelką, aby napój wymieszał się i uzyskał jednakową temperaturę tylko należy z tym uważać przy napojach gazowanych, aby później przy otwieraniu nie wystrzeliły.
Sposobem na nie odklejenie się etykietki umieszczonej na butelce jest owiniecie jej płócienna chusteczką.

Istotna informacją jest to, że zimą napoje podaje się o temperaturze wyższej o 1-2°C stopnie, a niżeli ma to miejsce w okresie letnim.
Istnieje podział, według którego określa się optymalne temperatury dla danych grup napojów.
Oto kilka wybranych przykładów:

- wina różowe podaje się w temperaturze: młode 7-10°C, a dojrzałe 10-12°C;
cydry: półsłodkie 7-12°C, musujące i gazowane 6-8°C;
piwa od 6-12°Cw zależności od ich rodzaju;
- napoje gorące jak: kawa, herbata 85-90°C, czekolada, kakao 75-80°C, hot drinki 70-75°C;
napoje bezalkoholowe zimne: woda stołowa 4-6°C, woda sodowa 8-10°C, coca cola 4°C, tonic water 6-10°C, napoje typu lemoniada 8-10°C°C, mleko 8-12°C, nektary owocowe, jogurt, kefir 10-12°C, napoje mieszane 6-10°C, soki w zależności od rodzaju owoców, z których są zrobione od 8-14°C, w tym także soki warzywne;
- wina białe stołowe, wytrawne i półwytrawne: młode 4-8°C, dojrzałe 6-12°C, wytrawne 10-12°C, szlachetne 8-12°C;
- wina białe deserowe półsłodkie, słodkie i bardzo słodkie: młode 7-10°C, dojrzałe 10-12°C, szlachetne 12-14°C;
- wina czerwone stołowe wytrawne, półwytrawne: lekkie 10-14°C, ciężkie 14-16°C,wina z naturalną zawartością kwasu węglowego 8-10°C;
- wina czerwone deserowe półsłodkie, słodkie i bardzo słodkiewina o umiarkowanej mocy 13-15°C, wina mocne 14-16°C;
- vermouthy i wina aperitifowi: wytrawne 6-8°C, słodkie 10-12°C, różowe 12-14°C, czerwone 13-16°C, gorzkie 10-14°C, aperitifowi białe i czerwone 8-12°C i 12-16°C;

szampany i wina musujące: białe wytrawne od 3-6°C, białe półwytrawne 6-7°C, białe półsłodkie 7-8°C, białe słodkie 8-9°C, różowe 6-10°C i czerwone 8-10°C;
- miody pitne: Czwórniak 8-12°C, Trójniak 10-14°C, Dwójniak 12-16°C, Półtorak 16-18°C;
napoje mieszane alkoholowe: cocktaile aperitifowi 8-12°C, cocktaile łagodne 8-10°C, cocktaile słodkie 10-14°C, long drinki 0-10°C;
- wódki wytrawne: Wyborowa 0-4°C, gin 4-6°C, whisky na lodzie 6-8°C, Żubrówka 6-10°C, młode brandy 12-15°C, Koniak 18-22°C, Starka 18°C;
- wódki aperitifowe: rozcieńczane wodą sodową 4-6°C, Angielska Gorzka, Pieprzówka 10-14°C;
- wódki półsłodkie, słodkie i likieryAmaretto, Galliano, Sabra, Schwarzer kater 12-16°C

Chocolate mint, likiery wiśniowe, Cherry brandy, 12-14°C
Kiwi, Krupnik, likiery gorzkie, Mandaryn giger, Maraschino, Melon liqueur 10-12°C
Advocaat, Anisette, Curacao (białe, czerwone, niebieskie pomarańczowe i zielone),
Grand marnier, likiery i kremy kawowe, likiery i kremy miętowe (białe i zielone), Mandarine Napoleon, Sambuca, Southern komfort, Trianon, Vandermint 8-10°C .