Serwowanie alkoholu

SERWOWANIE ALKOHOLU

Zapoznanie się z odpowiednia techniką serwowania napojów, pozwoli na uniknięcie błędów, a rozlewanie napoi będzie sprawne, szybkie i elastyczne.
W zależności od rodzaju nalewanego napoju, wyróżnia się właściwe techniki postępowania.

Główną zasadą, bezwzględu na rodzaj kieliszka jest to, aby trzymać go za trzonek podczas nalewania.

Podczas nalewania napojów gazowanych, czy tez piw, należy pamiętać o utrzymaniu butelki na odpowiedniej wysokości (około 10-15 cm nad szklanką), ponieważ ma to zapewnić pożądane spienienie, a w przypadku piwa wytworzenie piany.
Szkło należy stopniowo podnosić do pozycji pionowej.

Dość trudnym zadaniem dla barmana w trakcie serwowania wina może się okazać otwarcie butelki z winem, która jest zamknięta naturalnym korkiem. Jest on suchy i idealnie dopasowany do szyjki butelki.

Korkociąg

Szalenie ważny jest więc dobór odpowiedniego korkociągu.

Spośród dwóch typów- korkociągu śrubowego i suwakowego, wybieramy ten drugi, ponieważ nie uszkadza korka, co ma miejsce przy wykorzystaniu korkociągu śrubowego. Zniszczony korek nie jest w stanie ponownie zabezpieczyć szczelnie butelki.
Barman musi zwracać uwagę na to jak nalewa konkretne wino.
Przy winach czerwonych nie wolno dopuścić do ich zmętnienia podczas nalewania, natomiast wina białe wytrawne muszą uwolnić pożądany dwutlenek węgla.
Szczególnej uwagi wymaga wino musujące, które z uwagi na swoje właściwości buzujące musi być potraktowane ostrożnie.
Po zdjęciu drucianej zawleczki przykrywa się korek serwetką, okręca go zgodnie z ruchem wskazówek zegara i przechyla w bok, aby nadmiar gazu mógł się ulotnić.
Nalewanie wina musującego do kieliszka odbywa się stopniowo, aby nie spowodować jego wypłynięcia ze szkła. Po opadaniu uzupełnia się kieliszek do ¾ pojemności.
Sztywną zasada jest to, że podczas otwierania jakiejkolwiek butelki, barman nie może trzymać jej pomiędzy nogami. Jest to niedopuszczalne w barze.

Wszelkie wódki nalewa tak, aby butelka nie dotykała brzegu kieliszka.
Pewnym wyróżnieniem jest tutaj nalewanie koniaku i brandy.
Mianowicie kieliszek przeznaczony do tych trunków trzyma się pod kątem 45 stopni, i powoli kieliszek przechyla się do pozycji pionowej.

Butelka, która posiada etykietę, podczas nalewania powinna być ocucona tekstem do klienta, a kiedy barman skończy nalewać powinien zgrabnie ją odwrócić, aby pozostałe na szyjce krople nie kapały na blat.
Jeśli napój pozostał w butelce należy natychmiast ją zamknąć i odstawić na właściwe miejsce.

Istotne jest zachowanie odpowiedniej proporcji podczas nalewania napoju do szkła. Barman musi znać zasady doboru szkła do odpowiedniego napoju i odwrotnie.

Ważne jest pozostawienie wolne przestrzeni w szklance, czy kieliszku, ponieważ nalanie napoju po sam brzeg jest nieestetyczne. I niepraktyczne.
Tak więc poniżej zaprezentowano zestawienie, które pomoże w odpowiednim napełnianiu szkła trunkami:

- wina, czy to te butelkowe, czy z karafek nalewa się do ½- 2/3 pojemności kieliszka

- wódki nalewa się 1cm poniżej brzegów szkła

- koniak i brandy do ¼- 1/3 pojemności

- shot drinki i cocktaile do ½- 2/3 pojemności

- duże kielichy, pokale, czy szklanki do piwa napełnia się do 2/3 pojemności, wraz z pianką.