Przygotowywanie kawy

Aby kawa miała odpowiednią wartość smakową, należy zapoznać się z kilkoma podstawowymi czynnikami i zasadami, dzięki którym uzyskamy zamierzony efekt.

Najważniejsza jest jakość surowca, świeżo przegotowana woda oraz jej temperatura. A także odpowiednia mieszanka różnych gatunków kawy.

Istnieje kilka metod parzenia kawy, oto one:

- zwykła, polegająca na zalaniu kawy wrzątkiem, po pewnym czasie przefiltrowanie naparu;

- cyrkulacyjna, czyli krążenie naparu i wody z dołu naczynia ku górze, rozdzieleniu fusów, a następnie filtracja naparu;

- filtracyjna metoda to przesączanie gorącej wody przez kawę bardzo wolno, potrzebne jest do tego specjalne urządzenie filtracyjne;

- próżniowa, czyli kawa znajdująca się w górnym pojemniku przyjmuje wodę z pojemnika dolnego.

Wyróżniamy następujące rodzaje kaw:

- kawa po turecku - mieloną kawę z cukrem pudrem zalewamy wrzątkiem. Podajemy w tygielku wraz z filiżanka na spodku i łyżeczką. Dodatkowo należy podać szklankę z zimna wodą.

- kawa po brazylijsku – przykładowy przepis to 0,5 szkl. mocnej kawy, 125g rozpuszczonej czekolady, 3 szkl, zagotowanego mleka. Czekoladę rozpuszczamy w kawie, mieszamy i zagotowujemy, mleko od razu wlać do mieszanki. Dodajemy na sam koniec odrobinę bitej śmietany.

- kawa po amerykańsku - potrzebne nam będą 2 łyżki kakao, 2 łyżki kawy neski, 2 szklanki gorącego mleka, wszystko wymieszać i gotować 10 min, po tym czasie zalać 2 szkl. kawowego naparu. Serwujemy w dzbanku dołączając filiżanki.

- kawa mazagran powstaje z mocnego naparu kawy i dodatku alkoholu np. rum, po wymieszaniu składników mocno chłodzimy. Podajemy z lodem i słomką w pokalach, czyli specjalnym szklankach przypominających kielichy.

- kawa po marokańsku - filiżanką gorącej wody zalewamy skórkę pomarańczową( kilka kawałków), dodajemy napar z ekspresu, studzimy. Podajemy z bita śmietaną po uprzednim usunięciu skórki.

- kawa mrożona jest bardzo popularna, jest to napar kawowy z cukrem i śmietaną, który jest schłodzony. Można także naparem zalać lody znajdujące się na dnie wysokiej szklanki. Dekorujemy bita śmietaną, podajemy z łyżeczka i słomką do picia.

- kawa po wenezuelsku - potrzebujemy shaker, w którym mieszamy np.: 2 łyżki kawy neski, 0.5 kieliszka ginu, 0.5 kieliszka soku grapefruitowego, 5 kostek lodu i troszkę cukru. Studzimy i serwujemy w szampankach wraz z plasterkiem cytryny, wiśniami i słomką.

- kawa po irlandzku - w rozgrzanej szklance zalewamy naparem kawowym 25g whisky whisky i cukier, mieszamy z dodatkiem słodkiej śmietanki tak, aby pozostała na powierzchni kawy

- kawa po orleańsku – typowe składniki to 1/3 garnuszka naparu kawowego, 1/3 mleka, 1/3 śmietanki; po zagotowaniu podajemy w filiżankach do mokki;

- kawa royal - do wrzącego naparu dolewamy wcześniej zapalony kieliszek rumu. Można serwować w dzbankach lub filiżankach.

Najlepszy napar kawowy uzyskuje się zazwyczaj z ekspresu i należy go od razu podać konsumentowi. Do kawy z ekspresu można dodać słodka śmietankę, przez co uzyskamy kawę po wiedeńsku, z małą ilość śmietanki będzie kawa kapucynka, natomiast z żółtkiem wiśniami - kawa po adwokacku, z kakao - kawa po meksykańsku.

Dodatkiem do kawy mogą być także różnego rodzaju likiery lub rozpuszczona czekolada.

Kawę podajemy w filiżankach małych lub dużych na spodeczku wraz z łyżeczką. Dodatki takie jak śmietanka czy cukier podajemy osobno. Kelner z tacą podchodzi z prawej strony konsumenta i przed nim stawia kawę, zaś dodatki z prawej strony filiżanki.