Przygotowywanie herbaty

Herbata wcale nie musi być zwyczajna. Wystarczy odpowiednio ją zaparzyć lub przygotować na kilka sposobów, dzięki którym na pewno stanie się naszym ulubionym naparem.

Herbata powinna być sporządzana w naczyniach szklanych, porcelanowych, fajansowych, nigdy nie w metalowych, ponieważ traci smak i aromat. Do zaparzania nie wolno używać wody twardej. Sucha herbata powinna być przechowywana w szczelnych, ciemnych naczyniach. Napar ten można też sporządzić w czajniku kamionkowym składającym się z dzbanka i sitka, w którym znajduje się herbata.

Uwzględniając rodzaj herbaty zaparzamy ją na kilka sposobów:

- 3-4 min parzymy czarną herbatę indyjską,

- 4-5 min parzymy herbatę cejlońską,

- 4-6 min parzymy indonezyjską herbatę,

- 3-6 min parzymy gruzińska herbatę.

Przed parzeniem należy bardzo dokładnie umyć i czajnik, a nastepnie wsypać sucha herbatę. Odstawić na kilka minut na parę i zalać niewielka ilością wrzącej wody. Po określonym czasie dolać wrzątku i pozostawić do osiągnięcia odpowiedniego naparu.

Wyróżniamy następujące rodzaje herbaty, które sprawiają, że napar ten staje się wyjątkowy:

- herbata po angielsku należy przygotować w dzbanku z kamionki lub porcelany, zalać dwa razy wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Do filiżanki wlewa się ok. ¼ pojemności gorącego mleka i zalewa herbatą. Kelner serwując te herbatę przygotowuje filiżankę na spodku, łyżeczkę, dzbanek z naparem oraz dodatki takie jak: cukier, mleko.

- herbata ekspresowa, czyli zaparzana z torebki przez konsumenta przy stoliku. Kelner przynosi szklankę z wrzątkiem na spodku i łyżeczkę. Konsument po uzyskaniu odpowiedniego naparu odkłada torebkę na dodatkowy spodeczek

- herbata po wiedeńsku musi być podawana w dwóch dzbankach: jeden z wrzątkiem, a drugi z zaparzonym naparem. Kelner przygotowuje filiżankę na spodku z łyżeczką i cytryną.

- herbatę po jamajsku serwujemy z plasterkiem cytryny oraz rumem

- herbata po chińsku zaparzana jest w czarce z pokrywka, do niej wsypujemy 4g herbaty i zalewamy wrzątkiem ok. ½ - ¾ pojemności. Parzy się 2-4 minuty. Herbatę pijemy w filiżankach, bez cukru i innych dodatków.

- herbata po rosyjsku- wrzątek przygotowujemy w samowarze, a napar w czajniku porcelanowym mocno wygrzanym i przykrytym kawałkiem płótna na 5 minut, po tym czasie dolewamy wrzątku. 0,75g suchej herbaty potrzeba do sporządzenia jednej szklanki herbaty. Do szklanki wlewamy 1/5 objętości naparu i zalewamy wodą. Dodatkiem może być rum, cukier lub konfitury.

- herbata po japońsku- w moździerzu rozciera się zielona herbatę i zalewa woda w kulistym czajniku. Podgrzewamy do 50-60 °C. Wodę i czajnik podgrzewa się tylko do 60 °C, dlatego herbata nie ma mocnego zabarwienia. Pijemy ja w maleńkich filiżankach.

- herbata po holendersku to bardzo mocny napar, do niego dodaje się śmietankę i łyżeczkę araku