Przygotowanie zimnych napojów

Odpowiednia temperatura zimnych napojów ma ogromny wpływ na ich walory smakowe . Jest to jedna z najważniejszych reguł.

Latem temperatura napojów zimnych powinna wynosić zwykle 5-6ºC, natomiast zimą 8-10ºC. Aby utrzymać temperaturę chłodzenia taką jak w specjalnych urządzeniach, należy dodawać kostki lodu do napoju.

W zależności od ich serwowania wyróżniamy napoje chłodzące butelkowe, puszkowe, firmowe i koktajle.

Do napojów chłodzących zaliczamy także wody mineralne i sodowe, napoje warzywne, pepsi-colę, coca-colę, lemoniady, soki cytrusowe i soki z czarnej i czerwonej porzeczki.

Wody mineralne są dodatkiem do posiłków, mogą być gazowane i nie gazowane oraz wody mineralne naturalne, czyli ze źródeł naturalnych mające (przynajmniej tak oczekujemy) leczniczy wpływ na organizm i wody mineralne sztuczne, czyli przygotowane przemysłowo o składzie chemicznym podobnym do wód naturalnych. Przeważnie są nasycone dwutlenkiem węgla. Do tego rodzaju należy woda sodowa.

 

Lemoniady są połączeniem przegotowanej lub sodowej wody z cukrem. Po wystudzeniu dodaje się sok z cytryny i pomarańczy, a także skórkę pomarańczową, Napój należy mocno schłodzić, a do podkreślenia smaku można dodać plasterek pomarańczy, albo innego owocu. Podawać należy z lodem i słomką do picia.

 

Powyższe wody sprzedawane są w butelkach. Nie należy zbyt długo przechowywać wód mineralnych gazowanych, gdyż zawartość gazu maleje.

Wody butelkowe należy otwierać przy konsumencie, przelewając do szklanki, a resztę napoju pozostawić w butelce. Wodę należy otwierać bezpośrednio przed nalewaniem, aby nie powodować utleniania się właściwości smakowych.

Kelner powinien nalewać taka samą ilość napoju do wszystkich szklanek i podchodzić do każdego konsumenta bezpośrednio.