Organizacja i wyposażenie baru

ORGANIZACJA I WYPOSAŻENIE BARU

Bar jest miejscem, gdzie spotyka się wiele osób. Dbając o ich wygodę i dobrą opinie miejsce to musi być odpowiednio przystosowane tak, aby zapewniało wygodę i komfort. Dzięki temu miejsce to stanie się powszechnie lubiane.

Organizacja lokalu gastronomicznego/baru nieodzownie wiąże się z jego rodzajem. Może być pomieszczeniem samodzielnym lub też częścią jakiegoś zakładu gastronomicznego. W zależności od tego dostosowuje się jego wyposażenie.
Jednakże w każdym przypadku bar musi spełniać swoje zadanie, jakim jest przyciągnięcie klienta, a także sprzedaż wszelkich napojów oraz ograniczonego asortymentu przekąsek.

Głównym elementem każdego baru jest lada barowa, przy której znajdują się odpowiednio wysokie krzesła zwane hockerami. Muszą one być odpowiednio dopasowane do klientów, ponieważ zazwyczaj na nich spędzają oni najwięcej czasu, przy okazji delektując się wyśmienitymi drinkami.

Osobną część baru mogą stanowić miejsca siedzące przy stolikach lub lożach barowych.
W takim przypadku należy pamiętać o zachowaniu swobody, tak, aby odwiedzający miejsce goście nie musieli się przepychać na wybrane miejsce.

Wracając do lady barowej skupiamy się na tej „drugiej stronie”, a mianowicie miejscu, gdzie pracuje barman. Aby jego praca była efektywna i łatwa musi mieć odpowiednia ilość miejsca, a przede wszystkim niezbędny sprzęt barowy. Zasadniczym miejscem, gdzie odbywa się jego praca jest blat barowy, służący choćby do sporządzania drinków. Tak, więc musi być na nim dostatecznie dużo miejsca.

Ciekawym rozwiązaniem jest ekspozycja kolorowych alkoholi na regałach. Doskonale przyciągają uwagę klienta, zwłaszcza, kiedy są np. dodatkowo podświetlone lub ozdobione. Także różnorodność szkła pomimo swojej funkcjonalności może stanowić niebanalną dekorację, zawdzięczając to ciekawym kształtom i wielkością.

Miejsce pracy barmana powinno się bezpośrednio łączyć z zapleczem. Jego wielkość nie jest dokładnie określona, ponieważ zależy to od możliwości lokalu. Jednak bezwzględnie musi się tam znaleźć miejsce na przechowywanie napojów, surowców do przekąsek, a także zmywalnia naczyń.
Jak wiadomo w większości napoje serwuje się w postaci schłodzonej, więc do ich przechowywania potrzebne są lodówki chłodnicze, które mogę się znajdować pod blatem barowym, ale w przypadku kiedy nie ma na to miejsca należy je umieścić właśnie na zapleczu.