Napoje bezalkoholowe

NAPOJE BEZALKOHOLOWE

Kiedy jesteśmy spragnieni lub chcemy się ochłodzić odpowiednim napojem po jaki sięgniemy, czy zamówimy często będzie napój bezalkoholowy gazowany lub nie, w zależności od naszych upodobań. Poniżej przedstawione są te napoje, które są najczęściej wymienianymi spośród tej grupy. Oto one:

- Napoje z grupy „Cola” - COCA-COLA , czy też PEPSI COLA została wynaleziona w 1886 roku i od tego czasy już kilka razy jej skład był generowany. Obecnie skład Coca Coli jest zastrzeżony. Między innymi zawiera wyciąg z koli, cukier, karmel i inne składniki, a także wodę gazowaną dwutlenkiem węgla, dzięki czemu działa orzeźwiająco.

KONCENTRAT NAPOJU to zagęszczony sok owocowy. Po rozcieńczeniu z wodą mżemy uzyskać napój owocowy lub nektar owocowy. Trzeba tylko wykonać to w odpowiednich proporcjach. Znane koncentraty to Sanquick i Super Squash produkcji duńskiej.

NAPÓJ GAZOWANY można podzielić na dwa rodzaje: niesłodzony i słodzony. Ten pierwszy jest sztucznie nasycony dwutlenkiem węgla lub sztucznie zmineralizowana, innymi słowy to woda gazowana sporządzona z uzdatnionej wody pitnej.
Natomiast woda gazowana słodzona to rodzaj lemoniady, może być ona zabarwiona. Składnikiem różniącym ją od poprzedniego napoju jest właśnie cukier, a także dodatek substancji, które nadają aromat i smak, jak np. esencje, aromaty i olejki. Do najpowszechniejszych napojów gazowanych słodzonych można zaliczyć Sprite i 7up.

SOK OWOCOWY powstaje z moszczu lub odtworzonego z niego koncentratu, co jednak nie ma znaczenia jakościowego. Sok ten może być klarowny lub też nie. Utrwalany jest za pomocą pasteryzacji, ale może też być rozlewany jałowo.

SYROP OWOCOWY jest też zwany inaczej sokiem wysokosłodzonym, ponieważ zawiera dużą ilość cukru. Jednak odpowiednio rozcieńczony z wodą zwykłą lub gazowaną pozwala na uzyskanie smacznego napoju owocowego.

TONIC WATER świetnie orzeźwia i podnosi energię organizmu, ma bardzo lekki cytrynowy zapach i zarazem lekki smak goryczy. Spowodowane jest to dodatkiem między innymi gorzkich zielonych pomarańczy. Tonic może mieć dodatek środka konserwującego.

WODA MINERALNA STOŁOWA skutecznie gasi pragnienie. Zazwyczaj stosuje się sztuczne mineralizowanie lub gazowanie dużą ilością dwutlenku węgla. Jako woda mineralna stołowa powinna być łagodna, bez wyczuwalnego posmaku mineralizacji.