Meble barowe

MEBLE BAROWE

Aby bar stał się miejscem, do którego z chęcią powracają klienci musi być odpowiednio wyposażony. To jeden z najbardziej istotnych elementów. Należy także pamiętać o stworzeniu odpowiednich warunków do pracy barmana, aby efekty jego działań były efektowne i przynoszące zamierzony cel.

Tak naprawdę lokal można podzielić na dwie strefy - ta, którą zajmują klienci i ta, która należy tylko do barmana.
Znajdujący się tam blat do pracy jest głównym miejscem, gdzie barman przygotowuje napoje, tak więc musi być odpowiednio duży, aby można był na nim zmieścić niezbędne surowce i sprzęt. Jeśli zależy nam na szybkiej pracy barmana wszystko powinien mieć na „wyciągnięcie ręki”.
Mowa tutaj o regałach z napojami, które są ustawione zazwyczaj na tylnej ścianie, za barmanem. Nie mogą one być zbyt daleko, ani za wysoko, bo może to powodować niepotrzebne trudności.

Faktem jest, że centralnym miejscem każdego baru jest lada barowa wraz z tzw. hockerami, czyli wysokimi krzesłami ustawionymi na stałe przy ladzie. Istnieją odpowiednie wytyczne dotyczące tych krzeseł.
I tak np. ich wysokość może wynosić od 80-83 cm, a podnóżek hockera od 30-40cm od ziemi. Co najważniejsze muszą być one stabilne z wygodnym siedziskiem. Zaleca się obijanie hocerów miękkimi tkaninami, które dodatkowo zapewniają konsumentom wygodę.

Na ladzie barowej powinien panować porządek i estetyka, ponadto jej wygląd od strony sali konsumenckiej nie jest bez znaczenia. Najczęściej stosuje się właśnie obicia materiałowe, czasem z dodatkowym i oryginalnym podświetleniem sprawiającym pozytywne wrażenia.

Wracając do sali barowej trzeba zwrócić uwagę na poprawny dobór mebli także i tutaj. Nie wszyscy goście zajmują miejsca bezpośrednio przy barze, dlatego oni te powinni mieć odpowiednio dobrane meble. Na sali mogą znajdować się stoliki z krzesłami, bądź coraz modniejsze loże z małymi stolikami. Trzeba pamiętać o zachowaniu wystarczających odległości pomiędzy miejscami siedzącymi, aby nie utrudniać poruszania się.
Stoliki i loże można zaprojektować w zależności od wystroju lokalu, a także od ilości osób, które mają pomieścić.