Drobny sprzęt barowy

Pomimo określenia „drobny” jest to nieodzowne wyposażenie każdego koktajlbaru z tej prostej przyczyny, że bez sprzętu barman nie jest w stanie wykonać i podać klientowi oczekiwanego napoju. Poza tym odpowiednie wyposażenie pozwala świadczyć usługi na najwyższym poziomie i pozwala się rozwijać, organizować interesujące pokazy.

 

Istnieje kilka podstawowych sprzętów, których nie może zabraknąć w koktajlbarze, wymieniamy je poniżej.

Shaker zajmuje najwyższe miejsce w tej hierarchii. Jako naczynie składające się z dwóch pojemników, z tego jeden jest do lodu, stanowi sprzęt do mieszania, rozbijania napojów ze sobą. Dzięki temu połączenie umiejętności barmana i odpowiednia mieszanka napojów sprawią, że drink, który powstanie będzie wyjątkowy i niezapomniany w smaku. Największą sztuka jest to, aby za każdym razem drink smakował tak samo. Służy temu odpowiednia technika mieszania, której barmani uczą się latami.

Mikserem natomiast nazywane jest naczynie wykonane ze szkła i nie służy do rozbijania napojów, tylko do ich mieszania. Sprzęt ten może mieć różną pojemność w zależności od tego jaki koktajl barman chce nam przygotować.

 

Oczywiście bardzo ważne jest precyzyjne odmierzanie ilość napojów tak, aby było dokładnie. Służą do tego różnorakie miarki, butelki wyposażone w kroplomierze oraz butelki z lejkiem.

Także łyżeczki są niezbędne, gdyż służą do mieszania i one także muszą być wykonane ze stali nierdzewnej.

Kiedy napoje są już wymieszane należy je przelać do szklanki przy użyciu sita barowego, które dzięki spirali dopasowuje się do brzegów shakera, czy miksera. Zapobiega to rozlewaniu napoju, a ponadto sprawia, ze koktajl dobrze wygląda w szklance, czy kieliszku. Sita barowe są wykonywane ze stali nierdzewnej.

Zachwyt w oczach klienta jest bardzo ważny i pożądany w pracy barmana, dlatego oprócz doskonałego wymieszania napojów liczy się także efektywność ich podania. Tutaj pole do popisu pozostawiamy samym mistrzom, ale z pewnością potrzebują oni do tego kilku przedmiotów, jak np. tzw. wiosełka do napojów, czy widelczyki, lub małe łyżeczki konieczne do nakładania i zdejmowania owoców, krustowania itp.

Dość popularne staje się dekorowanie serwowanych drinków poprzez wycinanie różnych form w owocach. Staje się to tym bardziej interesujące, że barman wykonuje to przy konsumencie, co z pewnością dodatkowo zadziwia i wzbudza podziw. Nacinania owoców można się nauczyć w krótkim czasie, a wykonuje się je za pomocą odpowiedniego nożyka.

 

Praktycznie do większości podawanych napojów, jako dodatek stosuje się lód. W nowoczesnych barach można spotkać mechaniczne urządzenie do kruszenia lodu - kruszarka, ale jeśli go nie ma to odpowiedni jest tłuczek. Aby lód się nie wyślizgiwał podczas nabierania go niezbędne są szczypce do lodu, które spotkamy w każdym barze. Ten sprzęt stał się właściwie niezbędny.

Czasem trzeba także cos otworzyć, więc tutaj należy jeszcze wspomnieć o korkociągach i otwieraczach do butelek i puszek.

Wymienione wyżej narzędzia składają się na podstawowe wyposażenie barowe. Z pewnością ułatwia ono prace barmana, ale także pozwala na poszukiwanie nowych inspiracji.