Drobny barowy sprzęt gastronomiczny

DROBNY BAROWY SPRZĘT GASTRONOMICZNY

Każdy bar, któremu zależy na pozyskiwaniu klientów, a co za tym idzie zdobywaniu ich uznania musi wyróżniać się wysokim poziomem oferowanych usług.
Dlatego też powinien posiadać odpowiedni i niezbędny sprzęt, bez którego przygotowanie różnorakich napojów mieszanych jest po prostu niemożliwe albo przynajmniej utrudnione.

Efektywność pracy barmana przejawia się przede wszystkim w jego umiejętnościach i tym jak potrafi je wykorzystać. Jednak pomagają mu w tym drobne przedmioty, ułatwiające i udoskonalające jego pracę.

Szczególnie ważny jest shaker, składający się z 3 części: pojemnika mikserowego, głowicy z sitkiem oraz przykrywki. Bardzo ważne jest, aby wykonany był ze stali nierdzewnej, a wszystkie części idealnie do siebie pasowały. Dobrym rozwiązaniem jest wyposażenie baru przynajmniej w 3 takie urządzenia.
W ramach ciekawostki, obecnie nowością w świecie urządzeń birmańskich staje się shaker dwuczęściowy i zarazem dwufunkcyjny. Jego skład tworzy kubek mikserowi wraz z zamontowanym sitkiem oraz szczelna pokrywa.

Kiedy barman chce przelać gotowy napój do odpowiednio dopasowanego szkła powinien użyć sitka, które pozwoli mu na oddzielenie napoju od lodu. Ono podobnie jak części shakera musi być wykonane ze stali nierdzewnej.

Często jako dodatek smakowy wykorzystane są skórki z owoców cytrusowych, a do ich pozyskania niezbędne okażą się niewielkie i poręczne tarki.

Aby napój wykazał swoje chłodzące właściwości do większości z nich dodaje się lód. Tutaj istnieje pewna dowolność. Gdyż może to być lód w kostkach bądź kruszony. Jego wielkość także może być urozmaicona.
Do tego potrzebne są specjalne kostkarki lub młynki, które obecnie są ręczne, jak również elektryczne. Do nakładania lodu do szklanki należy używać ząbkowanych szczypców, które zapobiegają wyślizgnięciu się lodu.

Także do dekoracji napoju są potrzebne sprzęty, jak chociażby deska, na której krojone są owoce oraz noże. Mogą być one specjalnie nacięte, co ułatwi wycinanie wzorów na owocach, a dodatkowo poprawi efekt wizualny.

By barman mógł precyzyjnie przygotować składniki napoju mieszanego potrzebuje kompletu miarek barowych o różnej pojemności, a także butelek wyposażonych w kroplomierze.
W szybszym wykonywaniu pracy skuteczny okaże się także wyciskacz do owoców.

Nie można zapominać o sprzętach potrzebnych do otwarcia butelek, czy win. Tak więc w podstawowych zestawie muszą znaleźć swoje miejsce korkociągi oraz kilka sztuk otwieraczy do kapsli.