Coctail bary i ich wyposażenie

Koktailbar/Coctailbar oznacza miejsce, specjalnie wydzielone, gdzie możemy smakować najbardziej wyrafinowanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Aby każdy klient był zachwycony, a przede wszystkim wrócił do nas, należy pamiętać o zasadach, dzięki którym zyskamy sobie uznanie i pozytywny rozgłos, co na pewno zwiększy liczbę klientów.

Od samego początku stawiamy się na to, aby świadczyć jak najwyższy poziom usług, bo przecież uznanie klienta jest najważniejsze. Faktem jest, iż odpowiednia architektura i wyposażenie baru zwrócić uwagę każdego.

Najistotniejszą częścią baru jest bezsprzecznie lada, przy której konsumenci spędzają najwięcej czasu. Tutaj należy zapewnić wygodne krzesła tak zwane: hockery, które maja często 85 cm wysokości. Ich wygląd dopasowany jest do wystroju wnętrza. Wszystko musi ze sobą współgrać, aby klient miał możliwość obserwacji pracy barmana i zarazem mógł spoglądać na parkiet taneczny, jeśli taki się znajduje w lokalu.

Lada służy także do konsumowania posiłków, tak, więc każdy klient musi mieć odpowiednio dużo miejsca, żeby czuł się komfortowo.

Zapewne większość z nas miała okazję przebywać w takim miejscu i niewątpliwie przyciąga uwagę dekoracja oraz. Wyeksponowanie pewnych rzeczy. Na tylnej ścianie, tuz za barmanem powinny się prezentować efektowne kolorowe butelki i markowe alkohole, zazwyczaj za nimi w aranżowane są lustra, podwajające znakomity efekt. Ciekawe szkło barowe także może stanowić dekorację o ile będzie odpowiednio pokazane, podobnie jak sprzęt barowy.

Nie można zapominać o barmanie, czyli najważniejszej osobie, od której niewątpliwie wiele zależy, a już na pewne to, czy bar będzie często odwiedzany. Znalezienie odpowiedniego barmana, z doświadczeniem i ogromnymi umiejętnościami to nie lada zadanie. Dlatego kiedy już takiego mamy musimy zapewnić mu odpowiednie warunki pracy. Za barem musi się czuć swobodnie i nie można dopuścić do tego, aby miał zbyt mało miejsca. Przejście powinno mieć co najmniej 60 cm. Barman z pewnością będzie mógł się w pełni wykazać, jeśli bar będzie zaprojektowany tak, żeby ułatwiało mu to szybkie i wygodne serwowanie napojów.

Barman powinien mieć do dyspozycji ekspres do kawy, niezastąpiony będzie też mikser elektryczny, dzięki któremu może serwować pyszne koktajle, różnoraki naczynia barmańskie, a na ladzie powinny znajdować się liczne wgłębienia do chłodzenia napojów. Do przechowywania napojów służą także lodówki i szafki.

Barowy mikser elektryczny

W części uzupełniającej musi być dostępny kosz na odpadki, a w części obsługi także kasa fiskalna.

Ostatnio popularne stają się pokazy barmańskie, które przyciągają sporą liczbę zainteresowanych. O tym także można pomyśleć prowadząc koktajlbar, co zapewni ożywienie w funkcjonowaniu lokalu.

 

Choć miejsce przy barze jest najistotniejsze, trzeba pamiętać także o zaprojektowaniu sali konsumenckiej. Zazwyczaj najwięcej miejsc siedzących planuje się przy stolikach, w zależności od wielkości lokalu. Mogą one być kwadratowe lub okrągłe i należy je rozmieścić tak, by każdy konsument miał ułatwiony dostęp do swojego miejsc siedzącego. Także kelner musi mieć swobodę ruchu pomiędzy stolikami, aby nie dochodziło do nieprzyjemnych wypadków podczas serwowania napojów i posiłków.