Barowe urządzenia gastronomiczne

BAROWE URZĄDZENIA GASTRONOMICZNE

Faktem jest, że dzięki odpowiedni urządzeniom w wielu dziedzinach życia nasza praca staje się łatwiejsza i zdecydowanie krótsza. To za ich pomocą możemy ciągle się rozwijać.
W przypadku dysponowania  urządzeniami gastronomicznymi znajdującymi się w barze efekty świadczonych usług skutecznie rosną i   zadowalają  klientów.

Sprzęt dobierany jest w zależności od typu lokalu.
Bary, które oferują przekąski zimne, ciepłe i te grillowane muszą posiadać bemary elektryczne lub gazowe, a także patelnie elektryczne, które powinny być dostosowane do smażenia na płytkim, jak i głębokim tłuszczu. Grille i rożna, są niezbędne, kiedy trzeba przygotować posiłki z grilla niezależnie czy są one grillowane w całości, czy tylko pewne części.

W większości lokali można zapoznać się z szerokim asortymentem napojów ciepłych, czyli kaw i herbat. Obecnie parzone są one na wiele sposobów i podawane z różnymi dodatkami, które zwiększają efektywność napoju.
Tak więc niezbędne są ekspresy do kawy, dzięki którym możliwe jest uzyskanie doskonałego naparu za każdym razem.
Skoro już mowa o napojach nie można pominąć napoi zimnych alkoholowych i bezalkoholowych. Aby spełniały one swoje zadanie i skutecznie chłodziły muszą być przechowywane w odpowiednich lodówkach, chłodniach, czy gablotach chłodniczych, które pozwalają na ekspozycję napoju bez ogrzewania napoju.
Bardzo często dodawany jest lód do napojów, tak więc kostkarki do lodu lub młynek do jego kruszenia może okazać się potrzebny.

Obecnie nowoczesnym urządzeniem barowym staje się automatyczny dyspenser do napojów, który eliminuje napoje w butelkach. Pozwala on na nalewanie równych napoi w tym samym czasie.  Wyposażony jest w automatyczny dozownik, co ułatwia realizację zamówień, szczególnie w barach, gdzie przebywa dużo ludzi. Automat jest także niezbędny na promach i statkach pasażerskich.

Nowoczesne bary mogą posiadać ekstraktory, czyli urządzenia gastronomiczne do wyciskania soków z owoców cytrusowych.
Pomocny okazuje się również mikser elektryczny, pozwalający na mieszani niesamowitych napojów i tworzenie coraz to nowszych smaków. Dzięki pomysłowości barmana lokal ma możliwość rozwoju i stworzenia własnego, niepowtarzalnego napoju.