Serwowanie piwa

Piwo jest to napój bardzo rozpowszechniony, a konsument coraz częściej zwraca uwagę nie tylko na smak, ale również na estetykę podania i nalania piwa, które również ma znaczenie podczas oceny.

W zasadzie spotykamy się z dwiema metodami podawania piwa: w kuflach i szklankach tzw. tulipankach lub pokalach - w przypadku podawania piwa grodziskiego. A także bezpośrednio w butelkach. Kelner musi zwracać uwagę na odpowiednie dobranie szkła podczas serwowania powinien przynieść wszystko na tacy.

Kiedy mamy do czynienia z nalewaniem piwa z butelki przy konsumencie istotną rzeczą jest trzymanie się kilku zasad. A mianowicie zaczynamy od ustawienia czystego szkła z prawej strony klienta i otwieramy butelkę, następnie nalewamy piwo po wewnętrznej ściance w celu uzyskania odpowiedniej równowagi pomiędzy pianą a piwem. W przypadku nalewania z dużej wysokości lub bezpośrednio na dno uzyskujemy nieoczekiwany efekt w postaci spienienia i szybkiego wydzielania się dwutlenku węgla, a przecież nie o to nam chodzi. Dla konsumenta równie ważny jest smak piwa, co jego odpowiedni wygląd estetyczny.

Nie możemy zapominać o temperaturze piwa, która latem wynosi 6-8°C zaś zimą 12-14°C. Natomiast, kiedy konsument chciałby cieplejsze piwo ma do dyspozycji podgrzewacz i osobiście decyduje o wyższej temperaturze napoju.

Dodatki, jakie można zastosować, w celu ulepszenia smaku to sok malinowy, jak również cukier z przyprawami na gorąco.

Osobna kategorię stanowi piwo grodziskie, gdyż przy jego serwowaniu trzeba koniecznie uważać, na drożdże osadzone na dnie butelki, które nie mogą się przedostać do szklanki. W tym celu kelner przechyla szklankę i nalewa piwo, a następnie podaje ja na talerzyku wraz z łyżeczką.

Gdy zależy nam na tym, aby w magazynowanym piwie nie pojawiły się wady takie jak: zmętnienie, zbyt duża piana lub nawet jej brak, jak również zmiany zapachu i smaku musimy zapewnić mu odpowiednie warunki. Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że żadne piwo nie może być długo magazynowane. Pomieszczeniami spełniającymi wymagania są suche piwnice, z temperaturą od 2 do 12°C, zaciemnione, aby promienie słoneczne nie naruszyły piwa. Butelki muszą być w pozycji stojącej i nie magazynowane z innymi produktami.